HomeSense categoriaL'IDECE engega el proper dijous, la campanya de navegabilitat 2019 al riu...

L’IDECE engega el proper dijous, la campanya de navegabilitat 2019 al riu Ebre

Alfons Montserrat, director de l’IDECE, ha anunciat, en una roda de premsa a la platja fluvial de l’embarcador de Mora la Nova, que a partir del dia 18 d’abril, s’obre la nova campanya de navegabilitat de l’Ebre 2019, i la posta a punt del canal habilitat en el tram comprés entre Ascó i Amposta, d’uns 95 quilometres. Al voltant de 2900 vaixells fluvials a motor i prop de 20.000 piragues acostumen a navegar per l’Ebre durant la temporada.

En la conferencia informativa, el màxim responsable de l’organisme que s’encarrega del control, vigilància, seguretat i manteniment de la navegació fluvial del riu Ebre, ha explicat que “tot es a punt” per a que els usuaris de les embarcacions puguin gaudir, amb totes les garanties, del canal esmentat, el qual estarà senyalitzat i delimitat amb les corresponents boies, 342 en tot el tram.

També podran utilitzar en perfectes condicions els 17 embarcadors existents en l’actualitat a cadascuna des les poblacions riberenques i es posarà de nou en servei la resclosa de Xerta, que restarà oberta tots els dies, des de les 10 del matí fins les 7 de la tarda, per tal que els vaixells puguin superar l’assut, sempre i quan hagin fet els controls pertinents que certifiquin que no estan contaminats pel cargol poma o el musclo zebrat.

Seguretat i emergències L’IDECE manté un servei permanent per atendre qualsevol tipus d’emergència o per prevenir accidents fluvials, ha explicat el seu director. També per donar suport logístic a les embarcacions, amb motor o sense. “Especialment, deia Alfons Montserrat, quan es tracta d’excursions de grups nombrosos de piragüistes, perque oferim tasques de vigilància i control”, sempre i quan ho sol·licitin les empreses turístiques que operen al riu. Alfons Montserrat ha explicat que el manteniment del canal navegable, que porta a terme l’IDECE es una feina “essencial” per garantir la seguretat dels usuaris. Així les coses, els tècnics disposen de 3 embarcacions ràpides per fer el manteniment, la vigilància i el control de tot el tram de navegació. Durant la temporada es va realitzant una neteja constant i regular de les boies que delimiten el canal, les quals acostumen a cobrir-se de macròfits i s’efectua la neteja d’algues de tota la zona navegable i de les ribes del riu. Però també es important destacar, segons el director de l’IDECE, la constant vigilància del canal que realitzen els tècnics, “de forma regular es realitzen batimetries, per saber l’estat de la via navegable”, explicava, “i en cas que es detecti alguna anomalia, prenem les solucions adients de forma ràpida, previ l’estudi corresponent, sigui fent un dragat o buscant una altra alternativa, com podria ser la de desviar el curs del canal per una altra ruta del riu que tingui mes profunditat”, va acabar explicant.

 

Control de les plagues d’espècies invasores 

L’IDECE segueix un rigorós protocol per evitar la propagació de les plagues que castiguen el delta de l’Ebre, cas del cargol poma o el musclo zebrat. Referint-se al cargol poma, i donada la seva nociva facilitat de propagar-se, es fa un control exhaustiu i diari amb les embarcacions de vigilància per tal de detectar, el mes aviat possible, qualsevol indici d’infecció al llarg del riu Ebre. En cas que s’observi alguna anomalia, indica el protocol, s’informa als organismes pertinents per a que prenguin mesures. Existeix, deia Alfons Montserrat, un contacte constant amb La CHE i el Departament d’Agricultura. A sobre es fa un control de totes les embarcacions que accedeixen al riu per comprovar que estan desinfectades correctament i no poden contaminar cap zona del riu. Aquests controls es realitzen als embarcadors de Tortosa i Benifallet i, aquesta temporada com a novetat, al de Mora la Nova, trucant abans al telèfon 673.10.20.97

Quan al musclo zebrat, Montserrat ha insistit, en que totes les embarcacions tenen l’obligació de realitzar la corresponent desinfecció d’aquesta espècie invasora i ha destacat que per millorar el servei, l’IDECE disposa d’un equipament mòbil.

Per últim s’ha destacat la col·laboració constant que manté l’IDECE amb el COPATE en el control de la mosca negra, especialment pel que fa al tractament de les larves. Per fer tota aquesta feina el director de l’IDECE ha volgut deixar clar que disposen d’un grup de tècnics i l’equipament necessari per garantir que la navegació pel riu “sigui segura i una experiència agradable, singular i divertida”, va concloure.

 

Equipament

A part de les tres embarcacions ràpides que realitzen el control diari en els tres trams esmentats, l’IDECE disposa d’un complet equipament per fer les feines de manteniment i control, com per exemple una altra embarcació de reserva de les que fan la vigilància, d’una embarcació de tallada i retirada de macròfits de grans dimensions per a tota la zona del riu i una altra de petita per a la ribera de l’Ebre, dos remolcadors per transportar material pesant i dos pontones de carga, un embarcador mòbil per a emergències o actes festius a disposició dels ajuntament o club nàutics que ho sol·licitin. Un vehicle amb maquinaria de desinfecció per a les revisions del musclo zebrat i un equip de batimetria. Un equipament, que també s’ha cedit, quan ha calgut, a d’altres organismes per realitzar unes altres feines d’interès públic.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

80 + = 89

Últimes notícies