HomeSocietatL’impost nuclear inclourà també els municipis de Lleida, que n’havien quedat esclosos

L’impost nuclear inclourà també els municipis de Lleida, que n’havien quedat esclosos

L’impost nuclear inclourà també els municipis lleidatans, que van quedar fora amb la darrera modificació del passat desembre. Així ho ha assegurat la diputada de Junts per Catalunya al Parlament, Irene Negre, en una entrevista a Canal TE. Concretament, són dinou els municipis de la demarcació de Lleida que s’inclourien com a nous beneficiaris del fons nuclear, perquè estan situats en un radi d’entre 10 i 30 quilòmetres de la central nuclear d’Ascó.

El nou impost a les centrals nuclear de la Generalitat establix, després de la modificació del mes passat, que la meitat de la recaptació anual es destinarà a impulsar polítiques de diversificació i a la creació de llocs de faena al voltant de les centrals. La recaptació anual és de 120 milions d’euros i, per tant, uns 60 milions d’euros es destinaran a nodrir un fons nuclear amb la finalitat d’impulsar l’economia dels municipis situats al voltant de les nuclears.

Els municipis situats a la zona del Penta I -entre 0 i 10 quilòmetres de les centrals nuclears- rebran 30 milions d’euros, que es destinaran a projectes de diversificació econòmica i creació d’ocupació ja enguany. D’altra banda, els municipis situats entre 10 i 30 km, al Penta II, rebran l’altra meitat, 30 milions d’euros.

Enguany, els municipis d’esta àrea es repartiran de forma equitativa els diners del fons, amb uns 400.000 milions d’euros, ja que no disposen de projectes dissenyats per a poder-se beneficiar de les línies de finançament, segons la normativa del fons nuclear.

Des de Junts han anunciat que el Parlament en votarà la inclusió com a beneficiaris del fons nuclear, i es preveu que s’aprove sense entrebancs. Tot i això, des del PSC apunten que el text es podria modificar des de la vessant tècnica, i fins i tot sense haver de votar-se a la cambra.

El govern treballa per a aplicar el mateix reglament

Tot i la modificació a darrera hora de la llei que regula l’impost i el fons nuclear, des de la Generalitat treballen perquè puga tirar endavant el reglament que estava en exposició pública abans de la modificació, i que els diners puguen arribar sense entrebancs als municipis i als projectes empresarials que en siguen beneficiaris.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha demanat que “es fuja de tècniques partidistes”. “Insistixo que cal consens territorial en els grans temes. Els territoris que avancen són només aquells capaços d’obtenir grans consensos en els temes transcendents”, ha reivindicat.

Junts diu que hi havia projectes aparaulats

En la mateixa entrevista a Canal TE, Irene Negre ha lamentat que alguns projectes ja estaven aparaulats perquè rebessen finançament del fons nuclear. “A mesura que ha passat el temps, ens hem adonat que hi havia una sèrie d’inversions compromeses, que sobrepassaven el radi dels 10 km, i que no sabem amb quins criteris s’havien dut a terme”, ha assegurat. “Això sí que és una repartidora: fer-ho a esquenes del territori i que es faça fins i tot sense tenir encara el reglament definitiu aprovat”, ha afegit.

La CUP presentarà la seua proposta als ajuntaments

La CUP va presentar al mateix ple de modificació de la llei la seua proposta al voltant dels fons nuclear. La proposta dels anticapitalistes és destinar un 90 % de la recaptació de l’impost nuclear al fons, uns 108 milions d’euros anuals, i destinar-los a polítiques per a pal·liar l’efecte ambiental de les centrals, com la reforestació, les intervencions per a prevenir incendis o la transició ecològica.

Els diners es distribuirien en ens públics, cooperatives, associacions i altres ens de forma gradual, segons diferents radis de distància des de les centrals. La formació ha anunciat que recorreran les comarques afectades per a explicar la proposta abans de presentar-la de nou al Parlament al mes de febrer.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies