HomeSense categoriaL’IRTA testa amb bons resultats les primeres varietats d’arròs resistents a la...

L’IRTA testa amb bons resultats les primeres varietats d’arròs resistents a la salinitat

L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) ha testat  esta campanya, i per segon any consecutiu, en camps del delta de l’Ebre les noves varietats d’arròs resistents a la salinitat desenvolupades en el marc del projecte europeu Neurice (New Comercial European Rice).

El projecte ha entrat ja en la tercera i última fase i este any el que s’ha fet ha estat “testar el comportament agronòmic  de les varietats obtingudes tant en condicions de camps salinitzats com en no salinitzats”, ha explicat el  coordinador del projecte i catedràtic de Fisiologia Vegetal a la UB, Salvador Nogués. El projecte, amb una durada de quatre anys, ha passat per diferents fases, “en una primera part el que s’ha fet ha estat introduir els al·lels de tolerància a la salinitat en algunes varietats locals d’arròs mitjançant la introgressió genètica, que és una tècnica no transgènica”. La segona part ha consistit a avaluar estes noves varietats mitjançant el cultiu hidropònic en hivernacle i en una tercera fase s’han fet els assajos en camps experimentals. L’any passat ja es van fer els primers assajos en camps. 

A hores d’ara, i a pocs mesos que acabe el projecte -febrer del 2020-, els investigadors del Neurice han començat a veure amb sorpresa que les varietats testades al delta de l’Ebre s’estan comportant millor en camp que les varietats locals, no només en condicions de salinitat, sinó també en condicions normals. “La majoria de varietats obtingudes en el projecte Neurice es comporten millor que les varietats locals originals en condicions de salinitat, però el que ens ha sorprès gratament és que algunes de les varietats es comporten millor que les locals també en condicions normals de no salinitat dels camps, tot i que hem d’esperar els resultats d’este segon any per  a confirmar la tendència observada”, insistix Nogués.

El projecte Neurice, implica els països productors d’arròs de la Unió Europea (Espanya, Itàlia, i França) amb l’objectiu d’obtindre varietats comercials d’arròs tolerants a la salinitat, de manera que el sector puga fer front als efectes del canvi climàtic. En el cas del delta de l’Ebre el projecte permetrà de retruc combatre el cargol poma, ja que amb varietats d’arròs resistents a la salinitat es podran desenvolupar tècniques com la de la sembra en sec o recuperar la salinització de camps aigua del mar. Al delta de l’Ebre i a sis mesos de finalitzar el projecte, l’IRTA i la Cambra Arrossera del Montsià, estan avaluant les varietats locals tolerants a la salinitat també amb l’objectiu de seleccionar aquelles que es comporten millor per a portar-les al registre. A més dels seus resultats productius, posteriorment es valoraran el comportament a molí, el contingut d’amilosa i el seu valor nutricional.

L’objectiu és “quedar-se” amb les millors varietats, tant en condicions de salinitat com de no salinitat. “A partir d’ara, i un cop obtinguts els resultats del segon any de proves a camp, els participants en el projecte entraran al registre varietal corresponent un mínim de 2 varietats de cada país”, ha assegurat Nogués, que confia que estes noves varietats resistents a la salinitat puguen comercialitzar-se a curt termini: “l’objectiu és que el 2022 puguen estar disponibles per a tots els agricultors europeus d’arròs un mínim de sis varietats”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies