HomeSense categoriaLlum verda a l’accelerador lineal de Tortosa

Llum verda a l’accelerador lineal de Tortosa

TORTOSA // El nou accelerador lineal va rebre el passat dia 20 de gener el vistiplau del Consejo de Seguridad Nuclear per iniciar la seva instal·lació provisional a l’Hospital de la Santa Creu, malgrat que la seva ubicació final està previst que sigui al nou edifici oncològic de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Comença, doncs, a partir del pròxim 1 de febrer el procés de desmuntatge de l’anterior accelerador, situat a l’Hospital de la Santa Creu, i el posterior muntatge del nou equipament. Aquest procés té una durada aproximada de 2 mesos i és realitzat per empreses especialitzades, tant en tractament de material radioactiu pel desmuntatge com per la instal·lació del nou, a càrrec de VARIAN Medical System. Posteriorment, l’aparell s’ha de calibrar amb la màxima minuciositat, que sol suposar un procés de 4 mesos, per tal d’adequar-lo a les normes internacionals de funcionament. Un cop instal·lat l’accelerador a Tortosa se’n muntarà un de les mateixes característiques a l’Hospital de Reus, que permetrà en el futur un intercanvi de tecnologia i de pacients entre els dos aparells “bessons”.

Els pacients que actualment estiguin rebent aquest tipus de tractament se seguiran atenent a l’Hospital Sant Joan de Reus, centre de referència de la província, mentre duri el procés d’instal·lació del nou accelerador, que servirà com a satèl·lit de l’Hospital de Reus amb l’objectiu d’acostar la tecnologia al pacient i no al revés. 

L’accelerador lineal és un aparell que utilitza radiacions ionitzants amb diversos tipus d’energia en els tractaments de neoplàsies. Es tracta d’un aparell que permet al professional atacar de forma molt precisa el teixit maligne i evita malmetre el teixit sa, la qual cosa és beneficiosa pel pacient i permet al metge definir tractaments molt més acurats. 

El conveni entre la Fundació Amancio Ortega i Salut es va signar el passat 7 de juny de 2018, i contempla la instal·lació de 18 acceleradors lineals per tot el territori. El de Tortosa es va programar cap al final, ja que l’accelerador de l’Hospital de la Santa Creu era dels més joves entre els candidats a canviar-se de Catalunya. Tot i això es disposarà de la darrera plataforma que hi ha al mercat, amb tecnologia d’última generació.

L’accelerador lineal a la Unitat de Radioteràpia de Terres de l’Ebre (URTE) va començar a tractar pacients el juny de 2008, procedint-se a la inauguració el 6 de setembre del mateix any. Va ser una iniciativa de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre amb la col·laboració operativa de l’Hospital Universitari de Sant Joan, que entenia que dels quatre acceleradors que corresponien al territori, un havia d’estar a Tortosa. Això va suposar la primera vegada que a Europa s’organitzava una Unitat Satèl·lit de Radioteràpia, convertint-se així en un projecte pioner, amb l’esforç afegit que això va suposar. Ara es dona un nou pas posant-se al capdavant d’una instal·lació amb nivell tecnològic.

Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre, ha destacat “la importància que té per la regió el fet de poder disposar de l’últim accelerador lineal que hi ha al mercat. Actualment hi ha 23 pacients que es poden tractar aquí al territori, i el feedback rebut és molt positiu, ja que podem brindar una atenció molt més propera i personalitzada”. Lleixà ha lamentat “el retard d’aquesta instal·lació, ja que instal·lar-lo directament al nou edifici oncològic de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com era la nostra intenció, hauria evitat el desplaçament de pacients”.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

17 + = 26

Últimes notícies