Del 4 al 14 de juliol, Eufònic, el festival d’arts digitals i performatives de les Terres de l’Ebre, celebrarà la seva tretzena edició. I en aquest marc, el centre d’art Lo Pati a Amposta acollirà quatre activitats coproduïdes amb el festival. El 6 de juliol i durant tot el mes, s’hi podrà veure Phasing Air, una impactant instal·lació sonora del compositor i investigador neerlandès Edwin van der Heide comissariada per Arnau Horta específicament per a l’ocasió. Edwin, que és un dels artistes sonors més rellevants de les dues darreres dècades proposarà una experiència immersiva que combina la generació de so pneumàtic basada en vàlvules i la generació de so basada en altaveus.
Els darrers mesos, la pintora i artista digital Alba Matilla, i realitzador i artista sonor Miguel Aparicio han passat per la residència d’artistes Baladre que gestiona Lo Pati en ple Delta de l’Ebre. I d’aquestes estades creatives organitzades conjuntament amb l’Eufònic n’han sortit dues instal·lacions que es presentaran el pròxim 11 de juliol a l’Antiga Farmàcia Ferré d’Amposta. Matilla proposarà un recorregut per espais de la plana del Delta a partir de fotogrametries, una tècnica que permet obtenir imatges i objectes del món real mitjançant la creació de models 3D. “Amb un escàner incorporat a la meua tablet he pogut digitalitzar objectes, superfícies i paisatges vinculats a l’activitat humana que s’articula al voltant del conreu de l’arròs. He buscat edificis, cases de camp, barraques i tractors abandonats, entre d’altres“, explica. Així, a través del registre 3D, els racons del Delta han quedat congelats al núvol perquè els puguem transitar en la instal·lació artística titulada Santuari (Paradís) que es presentarà en el marc del festival Eufònic, en un format de videojoc travessat per la sensibilitat pictòrica adaptada als nous mitjans digitals.
D’altra banda, Miguel Aparicio s’ha passejat per la desembocadura de l’Ebre i ha pres mostres d’aigua i fangs de séquies, canals, arrossars i del mateix riu i les ha analitzades sota el microscopi, amb una taula científica al costat, per identificar els insectes i altres indicadors ambientals. “En general, la biodiversitat és pobra i la qualitat de l’aigua dolenta“, diu. I per denunciar-ho ha decidit visibilitzar un submon d’insectes diminuts a través de l’art sonor i la tecnologia. Primer, ha enregistrat el so que emeten els insectes que ha trobat a les mostres d’aigua amb micròfons subaquàtics. Després, ha recreat els sons a través d’un procés de síntesi tecnològica per fer-los audibles a les nostres oïdes. I finalment ha construït un exèrcit d’animalons electrònics i robotitzats —a imitació d’un sabater (Gerris lacustris)— amb dispositius a les potes per propagar el so. Uns models que s’articulen amb diverses peces electròniques, filferros, acoblats amb altaveus mòbils que emeten un brunzit creat artificialment per ordinador. Els ha batejat amb el nom de Fonópteros. I amb aquest projecte Aparicio vol estimular reflexions sobre la consciència respecte a la biodiversitat d’aquells medis que habitualment no ens són accessibles.
Finalment, dissabte 13 a les 18h, Lo Pati d’Amposta acollirà un taller de creació sonora per a totes les edats, amb capses de música amb paper perforat, conduït pel compositor, artista sonor, productor i músic Riccardo Massari Spiritini (aka TARKAMPA). El taller consistirà en la creació col·lectiva d’una peça llarga que es tocarà amb més d’una caixa de música amb cinta de paper (o “partitura de forats”) que pot contenir també paraules, dibuixos, icones i símbols. L’objectiu és jugar amb sons, ritmes, melodies, la poesia i l’espai, apropant-nos de manera juganera, intuïtiva i tàctil al món de la música per a piano autòmat, un instrument poc conegut que és un precursor de la música feta amb ordinador.