HomeEconomiaL'ocupació a l'Ebre continuarà creixent malgrat la preocupació pels costos de l'energia

L’ocupació a l’Ebre continuarà creixent malgrat la preocupació pels costos de l’energia

L’ocupació continuarà creixent al conjunt de les Terres de l’Ebre malgrat les preocupacions, sobretot, pels costos de l’energia i els carburants o l’increment de preu de les matèries primeres Així ho indica la previsió de l’Índex de Clima Empresarial i Innovació de les Terres de l’Ebre, elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV.

L’estudi, basat en les respostes anònimes i qualitatives de més d’un centenar d’empreses del territori, assenyala els sectors turístics i de serveis com els més optimistes en esta línia. La percepció de 2021 va ser també de creixement de l’activitat malgrat la covid-19 i la manca de mà d’obra tècnica descrita com a factors limitadors.

L’estudi elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV elabora un índex dins d’una escala de l’1 al 3 –essent 1 disminució, 2 manteniments i 3 increments- amb les preguntes qualitatives sobre cadascun dels anys que s’han traslladat a una mostra 300 empreses del territori ebrenc de tots els sectors, dimensions i escampades per les quatre comarques. Es tracta, segons el seu responsable, el doctor Pau Galiana, d’una iniciativa sense paral·leles en territoris petits de les dimensions poblacionals com les Terres de l’Ebre.
Així les coses, la percepció empresarial sobre la producció d’aquest 2021 passat va situar-se en un índex ponderat de 2,21, amb sectors concrets com la indústria -2,80-, els serveis -2,69- i el turisme -2,25- situats per sobre. En canvi, agroindústria va arribar al 2,05, mentre que sector primari -1,91- i la construcció es van quedar per sota.

De cara este 2022, les perspectives de creixement són lleugerament més pessimistes, amb un índex ponderat de 2,18. Al costat de les immillorables expectatives del turisme –amb un 3- o els serveis -2,79-, també confia créixer la indústria -2,19-, el sector primari -2,09- i l’agroindústria -2,02-, mentre que la construcció espera una davallada -1,67-. Al marge de l’energia i l’encariment de matèries primeres, les dificultats del transport internacional –sobretot marítim-, la manca de mà d’obra tècnica qualificada i les dificultats de finançament amb les pujades de tipus d’interès són motius de preocupació.

En matèria d’ocupació, l’estudi aprecia també passar del 2,72 del 2021 passat a un índex sensiblement inferior, el 2,12 previst per aquest 2022. Els sectors que l’any 2021 van percebre un millor comportament d’este àmbit van ser l’agroindústria –amb 2,96- i la indústria -2,90-, mentre que la construcció -1,67- i el turisme -1,36- es van quedar força lluny. De cara a enguany, en canvi, turisme –amb 2,75- i serves –amb 2,66- lideren les expectatives, amb la indústria tancant-les -1,86-.

En el context d’aquest 2022, un 75,8 dels empresaris creu que la guerra d’Ucraïna tindrà enguany un efecte negatiu en la seua facturació però no tant en l’ocupació –només un 36,4%-. També es dona per fet un increment de preus molt superior al de 2021 -1,99- que podria arribar al 2,86, amb el turisme, la indústria i l’agroindústria liderant aquesta pujada amb valors molt pròxims a 3.

L’estudi també constata que la competitivitat millora sobretot en els àmbits del mercat català espanyol, es manté a la Unió Europea i empitjora amb la resta del món. També recull que un 5% més de les empreses preveuen innovar –predominantment en processos productius, un 39,4%, i en producte o servei, 33,3%-. Segons l’informe, un 52% de les empreses enquestades no va rebre cap ajut el 2021-un 16% menys que l’any anterior- i el seu origen és principalment estatal i de la Generalitat –que s’han reduït un 21%-.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 26

Últimes notícies