HomeSocietatL'Olivera Mil·lènia, situat a Godall, triat per AEMO Millor Olivera Monumental d'Espanya...

L’Olivera Mil·lènia, situat a Godall, triat per AEMO Millor Olivera Monumental d’Espanya 2021

MONTSIÀ // L’olivera és de la varietat Farga, empeltat en ullastre, i es troba situat a Godall (en la part catalana del Territori Sénia), molt prop de l’antiga Via Augusta romana. El seu perímetre de tronc a 1,30 m del sòl aconsegueix els 7,04 m, sent el major del poble i un dels majors de Catalunya. Segons la datació realitzada per la Universitat Politècnica de Madrid el seu any d’origen és el 1018, per la qual cosa té ara 1.003 anys.

La candidatura ha estat presentada conjuntament pel propietari, Alexis Albiol (així mateix Alcalde de Godall), juntament amb la Mancomunitat Taula del Senia, l’Associació Territori Sénia i la Cooperativa de Godall, que ja es van unir en 2015 per a condicionar la finca com a Àrea d’oliveres mil·lenàries de Godall, sent una de les del Territori Sénia que poden ser visitades.

En el municipi de Godall (Montsià, Tarragona) hi ha un total de 188 oliveres mil·lenàries i aquest olivera és el major de tots ells. El total d’oliveres que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl en la part catalana és de 2.668 (un 42% del total existent en el Territori Sénia), estant tots ells protegits gràcies a la Llei aprovada en 2020 pel Parlament de Catalunya, que està pendent de desenvolupament reglamentari en tot el relatiu a les ajudes que en ella es preveuen.
La població actual de Godall és de 600 habitants, el seu terme municipal de 34 km² i l’olivar ocupa el 40% de la superfície, sent tot ell de secà. D’aquí la gran importància de la Cooperativa Agrícola, a la qual pertany gairebé tota la població, i que aposta clarament per posar en valor aquests arbres i el seu oli. L’olivera MIL·LÈNIA, juntament amb la majoria dels del municipi serveixen per a elaborar l’Oli certificat Làcrima Olea Mil·lenària per la Cooperativa Agrícola de Godall, dins de la Marca de garantia Oli Farga Mil·lenària de la Mancomunitat i l’Associació.

Després de la datació en el 2017 per la Universitat, l’any següent es va organitzar una festa d’Aniversari per les institucions que van fer l’Àrea i també per la Banda de Música. Després de l’actuació musical, va haver-hi parlaments, un pastís d’aniversari dels 1.000 anys i un menjar sota les oliveres. També per les Jornades Europees de Patrimoni, es va organitzar un Passeig poètic-musical, amb participació de la Banda local de Música i poetes que van anar actuant en diversos punts. Arribats a l’Àrea, recital de poemes (molts, sobre aquestes Oliveres) i actuacions musicals, participant en els actes unes 150 persones.
Per a finalitzar, s’explica l’origen del nom de l’olivera Mil·lènia. Un dels premis aconseguits per les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia ha estat el d’Històries de Patrimoni Europeu que, amb la col·laboració d’ajuntaments i escoles, ha permès dur a terme en 14 pobles una activitat per a donar a conèixer aquest patrimoni entre els més joves. Després d’explicar en la classe les oliveres mil·lenàries, la seva conservació i posada en valor, els alumnes triaven el nom d’una olivera molt destacada i es feia una excursió fins a l’olivera, on practicaven el mesurament i degustaven pa amb oli. Acabava amb una fotografia de grup al costat de l’olivera. Evidentment, a Godall el nom triat va ser “Mil·lènia”.

Des del Territori Sénia s’informa que aquest Premi AEMO a la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2021 és el 6è que reben les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Els anteriors van ser concedits en:

2006 a l’olivera “La Farga del Arión” situat en el Museu del Arión, a Ulldecona (Tarragona)
2011 a l’olivera “Mater” també situat a Ulldecona (Tarragona)
2014 a la “Olivera de les parelles” que està en el Museu Pou del Mas, a La Jana (Castelló)
2016 a la “Olivera de les 4 potes” que es troba en els Rajos, a Canet lo Roig (Castelló)
2018 a la “Olivera de Sinfo”, situat a Traiguera (Castelló)
2021 a l’olivera “Mil·lènia”, que es troba a Godall (Tarragona)

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 45

Últimes notícies