HomePolíticaL’oposició de Tortosa nega que el pressupost siga “tècnic” i el Govern...

L’oposició de Tortosa nega que el pressupost siga “tècnic” i el Govern veu perillar la disponibilitat de més d’1,2 M€

L’equip de govern de Tortosa (Junts per Tortosa i el PSC) continua reclamant el suport de l’oposició a un pressupost municipal que considera merament “tècnic”, per a revisar les partides de despesa i d’ingressos que no s’actualitzen des del 2019 i sense cap gran inversió ni cap préstec.

Entre altres coses, alerta que, si no s’aproven els nous comptes, no es podrà disposar de més d’1,2 milions d’euros procedents de la participació en tributs estatals ni dels ingressos suplementaris que aporte l’IAE i l’ICIO per damunt del que es va preveure fa tres anys. “Estos diners entren, però si no hi ha pressupost, queden immobilitzats i no estan disponibles”, va explicar el regidor d’Hisenda, Fernando Saporta, de Junts per Tortosa, que també va tornar a reivindicar que els comptes reduirien l’endeutament municipal en 3,8 milions d’euros.

També va aclarir que el capítol d’inversions de la proposta respecte a la qual han fet arribar la documentació a la resta de grups, sí que contempla una important partida, de 550.000 euros, per a seguir actuant a la via pública en voreres i asfaltatge, amb una partida específica per a continuar suprimint barreres arquitectòniques; i els fons que es destinen als pressupostos participatius passarien de 200.000 a 250.000 euros, un 25 % més.

El soci de govern de Junts per Tortosa, el PSC, també reivindica que la partida d’inversions atenga “allò que la gent demana, que són millores en l’espai públic”, i destaca que es tracta d’un pressupost “per a posar ordre a tot el que ha passat en pandèmia”. “A tot arreu es facilita l’aprovació de pressupostos postpandèmia i no entenem, aquí, quin joc fa l’oposició”, manifesta el portaveu socialista i primer tinent d’alcaldessa, Enric Roig, que valora que “són uns comptes que milloren l’atenció a les persones i el benestar social”.

Roig afirma que, en la negociació amb Junts per Tortosa, els socialistes han prioritzat la millora de les partides per a l’Oficina Local d’Habitatge, per a ajuts socials, per a l’àmbit cultural per a donar continuïtat a la capitalitat cultural i per a promoció econòmica.

Els arguments del Govern local, però, encara no han convençut cap dels quatre partits de l’oposició. El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ho considera un “pressupost trampa” perquè “pretenen que se’ls aprove per part de l’oposició de forma gratuïta, i estem convençuts que més endavant presentarien una proposta de modificació pressupostària en les inversions que ells volen imposar tot i estar en minoria”.

Jordan creu que l’alcaldessa, Meritxell Roigé, “no és transparent”, tot i que assegura que el seu grup continuarà esperant alguna possibilitat de pactar alguna de la desena de propostes que van fer arribar al Govern local i, en funció d’això, decidirà el seu vot. Saporta havia assegurat que el pressupost dixa al marge les inversions en grans obres “expressament, per a evitar divergències amb la resta de grups”.

 

 

Per la seua banda, el portaveu d’ERC, Xavier Faura, lamenta, per començar, que han trigat més d’un mes a tenir accés a la informació econòmica que havien reclamat, i també nega que siga un pressupost tècnic: “Ens presenten un pressupost de tràmit, accidental i decebedor. Un pressupost que no inclou les principals inversions perquè estes les va planificar en la modificació pressupostària aprovada amb el suport de Ciutadans”.

ERC critica que la proposta “no inclou actuacions necessàries i reclamades pels tortosins i tortosines, com la creació d’una llar d’infants, actuacions estructurals al nucli antic o les muralles o una pista d’atletisme; i que tampoc hi ha una planificació per a suprimir barreres arquitectòniques”.

Faura conclou que és un pressupost que “no millorarà la qualitat de vida dels tortosins i tortosines”.

Tampoc han mostrat cap predisposició, a aplanar l’aprovació del pressupost, els dos grups minoritaris, Ciutadans i la CUP. El regidor i portaveu de Ciutadans Miquel Albacar insistix que els pressupostos “no preveuen cap actuació per a aconseguir els metres quadrats necessaris per al nou hospital” i torna a avisar que, només si l’equip de govern preveu mig milió d’euros per a adquirir els terrenys per a un hospital nou en una nova ubicació, es plantejarà abstenir-se i facilitar l’aprovació del pressupost. A l’equip de govern (10 regidors) li fa falta un vot, encara que siga una abstenció, per a obtenir-hi la majoria. L’alcaldessa Roigé ha respost reiteradament a Albacar que els terrenys s’obtenen gratuïtament amb els desenvolupaments urbanístics d’un pla parcial o per expropiació, però que ara no es donen les circumstàncies per a cap de les dos opcions.

El representant de Ciutadans, en tot cas, afegix que en general no veu reflectides les propostes del seu partit “en la línia d’ajudar famílies i autònoms, garantir que tots els nens tinguen una plaça de llar d’infants a un preu assequible, optimitzar la gestió pública, resoldre problemes dels veïns, escoltar la ciutadania amb el tema del monument de la Batalla de l’Ebre i garantir la neutralitat institucional”.

També la CUP nega que el pressupost que l’equip de govern portarà al ple durant este mes de desembre es puga considerar tècnic i asèptic: “No acabem d’entendre la qualificació de tècnic per a descriure el pressupost. Al nostre entendre, a través d’això volen fer creure que el pressupost no té càrrega ideològica”, valora el portaveu i regidor anticapitalista, Sergi Arnau.

Arnau opina que tot pressupost té càrrega ideològica i que este “pretén ser continuista amb el model de ciutat plantejat per un Govern que considerem que no fa prou per a atendre les necessitats de les classes populars. No hi ha grans inversions ni projectes faraònics per primera vegada en quatre anys, però sí que servix per a finançar les anteriors, i no en planteja de noves, necessàries per a millorar la qualitat de vida de la gent: habitatge social o escola bressol pública a la ciutat de Tortosa”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 77

Últimes notícies