HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catMal gust als carrers de Tortosa

Mal gust als carrers de Tortosa

Fa uns dies es va celebrar a Tortosa el Fòrum Cultura i Ruralitats, promogut pel Ministeri de Cultura i l’Ajuntament de la ciutat. He llegit els títols de les ponències, però per no ser present a les sessions ni conèixer en detall el contingut exposat no en faig valoració. D’entrada, el fet que l’Ajuntament aconsegueixi portar un esdeveniment a Tortosa, o en general a les Terres de l’Ebre, ho veiem com positiu.

Hi ha un aspecte, però, públic i visionat per molta gent aliena als debats i ponències de l’Auditori. La desfilada pels carrers de Tortosa d’una comitiva de La Gran Bacanal. Una performance que la pròpia web del Setmanari l’Ebre ja qualificava encertadament de “provocadora”. La Santa Baldana, fent caricatura, burla, d’un aspecte de la religió catòlica, i, en concret de la Mare de Déu de la Cinta. No era una mostra d’especial elegància.

Un fet així és sempre feridor pel creient, sigui qui sigui qui ho faci i arreu on tingui lloc. A nivell local s’hi suma el sentiment generalitzat de devoció a la Mare de Déu de la Cinta. Els promotors de la desfilada podran emmarcar-ho en la llibertat d’expressió, que sempre s’addueix quan de forma deliberada s’intenta ferir a un altre. Doncs fem una petita reflexió a partir d’un paral·lelisme i ho plantegem a l’alcalde, Sr. Jordan, i als membres de l’equip de govern municipal: per les properes Festes de la Cinta (o del Renaixement), o en un altre moment, organitzar una performance que recorri els carrers burlant-se dels gays i lesbianes. O, si se’n vol més, una altra ridiculitzant a gent d’una determinada raça, la que sigui.

Suposo que el senyor alcalde respondria amb vehemència que és inacceptable, i que seria una forma de promoure odi o exclusió. Si aquestes propostes són inadmissibles, i crec que tots ho veiem així, per què és tolerable i fins i tot es financen amb fons públics les burles a una religió, s’insulta als creients i inclús a molts altres que sense ser practicants respecten i estimen el que consideren sentiments religiosos o tradicions?

L’acte s’emmarcava en una suposada activitat cultural. És obvi que el ministre de Cultura, Sr. Ernest Urtazun, no té perquè saber ni estar pendent d’un petit esdeveniment que se celebra a Tortosa. En el conjunt de tota Espanya és ben poqueta cosa. Sí que en són més directament responsables a l’Ajuntament de Tortosa, i, com menys fins al moment que es redacta i s’envia aquest article, no consta que des de l’Ajuntament s’hagin demanat excuses, o algú del mateix govern municipal hagi expressat la seva disconformitat, ni que des de la regidoria de Cultura es pensi en canviar de rumb, o fins i tot de dimitir. I explicar si al grup suposadament “cultural” (quin sarcasme aplicar-li aquest qualificatiu) que ho va muntar se li donaran en el futur altres contractes.

Les persones que promouen la Cultura valdria la pena que tinguin assumits aquells paràmetres que els clàssics grecs, cinc segles abans de Crist, ja definien com les claus de tota cultura: el bé, la veritat, la bellesa. No tinc la impressió que ho tinguin en compte en aquest cas ni a l’Ajuntament de Tortosa ni al Ministeri de Cultura.

A la reflexió sobre l’acte de tan mal gust fet a Tortosa hi afegiria un detall: la falta de sentit de l’oportunitat. Què tenia a veure la performance amb el contingut de la jornada? O si era així, pitjor encara.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies