HomeSalutManel Balcells: “Ens haurem d’acostumar a no tenir un pediatre al costat...

Manel Balcells: “Ens haurem d’acostumar a no tenir un pediatre al costat de casa”

La falta de professionals mèdics i l’estructura de concentració farà que els veïns de zones rurals hagin de desplaçar-se a l’hospital de referència per tenir assistència de pediatria. Així ho ha assegurat el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, en una visita a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

Balcells ha fet referència a la desaparició del servei de pediatria als CAPs i ambulatoris de la Terra Alta durant el mes d’agost, que va provocar malestar entre les famílies, ja que van haver de ser ateses per metges de família, personal d’infermeria o es van haver de desplaçar fins a Móra d’Ebre.

El conseller Balcells va assegurar que la falta de professionals en l’àmbit sanitari, i especialment en pediatria, i la tendència a la concentració dels serveis als hospitals farà que en el futur la majoria dels municipis dels àmbits rurals no tinguen servei de pediatria als ambulatoris i centres d’atenció primària. “Ens hem d’acostumar a no tenir un pediatre al costat de casa”, ha destacat Balcells.

Específicament, sobre la falta de servei de pediatria a la Terra Alta durant l’agost, Balcells ha recordat que ha estat “un cas puntual”, ja que es va donar arran de la jubilació d’un dels dos pediatres que donava servei a la comarca, i l’altre va agafar les vacances que li pertocaven. Des dels serveis territorials de Salut ja han avançat que les intencions del departament passen per trobar el relleu i cobrir la plaça.

Tot i això, el conseller també ha avançat que la Generalitat treballa en un nou pla de pediatria a tot el país que reordenarà el servei als centres sanitaris. “El servei d’infermeria fa un servei de selecció del que és greu i el que no, com també el metge de família. En els casos de gravetat potser s’hauran de desplaçar-se al lloc de concentració del servei, que serà compartit amb els hospitals”, ha detallat. “La reordenació del servei a nivell de Catalunya anirà per esta línia. El problema de la pediatria i l’accessibilitat és a tot el país”, ha afegit.

 

Junts demana que es revertisca la situació

Des de Junts a la Terra Alta han sortit al pas de les declaracions del conseller. La portaveu i alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Laura Domènech, va titllar les declaracions de “desafortunades”.

Tot i que va reconèixer “que hi ha problemes evidents en trobar professionals sanitaris, com pediatres, infermeres o metges de família”, va destacar que “a un conseller no li pertoca dir que la ciutadania s’ha d’acostumar a això o donar solucions centralistes com ara anar a hospitals que no estan tan lluny”. “El conseller ha de ser conscient que hi ha pobles rurals on tenim 40 o 50 quilòmetres a l’hospital de referència. La seua faena ha de ser buscar solucions”, ha reiterat Domènech.

Des de Junts ja han anunciat que presentaran mocions als ajuntaments i el Consell Comarcal per demanar el restabliment del servei de pediatria a la conselleria de Salut.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 77 = 81

Últimes notícies