HomeEntrevistesMaria Lombarte · “L’objectiu del festival Toca’m és apropar el piano a...

Maria Lombarte · “L’objectiu del festival Toca’m és apropar el piano a la gent i omplir de música la ciutat”

El piano és un instrument de corda que s’acostuma a considerar-se més solitari pel fet que, habitualment, no acostumen a formar part d’una banda o d’una orquestra. Per tal d’apropar-lo a la gent i donar-lo a conèixer d’una manera més accessible, els pianistes Maria Lombarte i Manel Miró han preparat la primera edició del festival Toca’m, que arribarà a Tortosa del 17 al 19 de juny.

 

Com va sorgir la idea d’este festival?

El piano és un instrument conegut, perquè històricament hi ha hagut molta gent que el tocava, i, a més, a Tortosa, que era una ciutat rica en famílies nobles, hi havia moltes cases on n’hi havia un. Tanmateix, és cert que sempre ha estat més relacionat amb l’alta societat i la gent més adinerada, i també, com deies, acostuma a ser més solitari, i nosaltres volíem fer-lo més proper a la gent. L’any 2019, tant Manel com jo teníem la inquietud d’apropar el piano de coa a la gent, portar-lo als carrers, i vam tenir la idea de posar-ne un a la plaça de l’Àngel, durant un dia, perquè tothom pogués conèixer l’instrument, apropar-se i tocar- lo. D’aquella experiència, que ja s’anomenava Toca’m per a cridar l’atenció de la gent del carrer, que va tenir una gran resposta i una alta participació d’alumnes, vam plantejar-nos fer un projecte més global. D’aquí va sortir la idea, però la pandèmia va fer-nos aturar. Durant estos dos anys hem anat treballant l’edició del Toca’m com ha esdevingut ara, un festival gran.

 

Així, passem d’un Toca’m d’una jornada a un festival de tres dies, i també a diversos pianos repartits pels carrers i les places de Tortosa.

Sí, ampliem el nombre de pianos i, també, les ubicacions. El divendres n’hi haurà dos: un, a la plaça de l’Àngel, i un altre, a la de l’Ajuntament; el dissabte, quatre: al parc Teodor González, a la plaça de l’Ajuntament, a la de la Cinta i un als Reials Col·legis; i el diumenge, al llarg del dia, n’hi haurà un al parc Teodor González, un a la plaça de l’Ajuntament, un de vertical, al pont roig, un, a l’embarcador, i un de vertical, també, a la plaça de la Catedral, que és el concert de cloenda amb Clara Peya. Així, en total, hi haurà quatre pianos de coa alhora, i dos de verticals.

 

Heu preparat una programació ben variada d’estils musicals i con- certs especials que faran gaudir el públic de tota una experiència sen- sorial. Quines en destaca?

Hem volgut donar valor al patrimoni d’aquí a Tortosa, i, per exemple, hi haurà un concert als Reials Col·legis, un claustre molt emblemàtic de la ciutat, on s’oferirà un repertori de música clàssica, i dissabte la nit hi haurà un concert molt especial anomenat Bach noctàmbul: variacions per a l’insomni, en què Cèlia Margalef interpretarà les Variacions de Goldberg i el públic estarà estirat en gandules. De fet, este espectacle ha tingut un èxit brutal i hem hagut d’oferir una segona representació, ja que l’aforament és limitat, amb només 40 gandules. El primer ja està complet, i al segon queden poques places. A més, també reivindiquem el parc Teodor González, amb el Silent Wifi Concert, en què Laura Andrés oferirà un concert, amb la màgia d’estar a mitjanit dins del parc, i que el públic només podrà escoltar a través d’uns auriculars, mentre passegen pel parc. És per això que per a assistir-hi s’ha de reservar entrada a info@tocam.cat, que serà gratuïta, com la resta, però hem de reservar suficients auriculars per a tothom.

També comptareu amb la participació d’una dotzena de pianistes de renom.

Sí, hem volgut que el festival fos molt popular i accessible a tothom, per la qual cosa no ho hem centrat només en música clàssica, sinó que hi haurà un gran ventall d’estils, com el jazz o el flamenc, perquè puguen veure el piano en tots els seus vessants. Així tindrem grans pianistes de música clàssica, com l’Albert Guinovart, que serà l’encarregat de la inauguració del festival, que oferirà peces pròpies i, també, de Chopin; o la pianista i matemàtica Laura Farré, una de les impulsores del doble grau de l’Escola Superior de Música de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya que es fa d’interpretació de piano i matemàtiques, i que tocarà música contemporània. A més, tindrem una oportunitat única de gaudir de Marco Mezquida, que està de gira per Alemanya i ve expressament dissabte a Tortosa per a participar en el Toca’m. També cal destacar el concert de piano que hi haurà, per primer cop, al pont Roig, a sobre del riu, un element molt característic de la ciutat, que anirà a càrrec de Marta Cascales, que oferirà música electrònica. El Toca’m al riu també posa el focus a l’Ebre, i Joan Pau, el teclista d’Els Pets, oferirà un concert a l’embarcador on presentarà el seu últim disc.

 

Coincidint en l’Any Pedrell, algu- na de les seues obres tindrà presèn- cia en els repertoris dels concerts?

Sí, per a nosaltres era molt important que alguns dels pianistes toquessen alguna peça de Pedrell amb motiu del centenari de la mort del músic tortosí, com és el cas de Guinovart, que ja ha anunciat que serà la primera vegada que interpreta una peça seua. Tots els que puguen faran alguna pinzellada d’alguna obra de Pedrell, i després Daniel Ruiz, al piano, i la soprano Montserrat Bella, oferiran un concert que porta per nom Felip Pedrell, mestre de mestres.

D’altra banda, més enllà dels pianistes professionals, tots aquells semiprofessionals o amateurs que ho desitgen també poden inscriure’s al web per a tocar algun piano, o fins i tot, per a rebre una primera classe gratuïta.

Sí, hem fet un enllaç a la web www.tocam.cat, en què aquells que ho desitgen poden apuntar-se i nosaltres els ubicarem a algun dels llocs perquè puguen tocar el piano. Per a aquells que vulguen aprendre’n, la idea és que tinguen una primera experiència i nocions de tocar el piano. Va adreçat a totes les edats, i, de moment, tenim vuit persones que en volen aprendre, i des d’aquí, animem la gent que s’hi apunte perquè xalarem molt.

 

El festival també té un vessant més pedagògic, amb l’organització de la primera trobada d’escoles de les Terres de l’Ebre per a estudiants de piano.

Sí, això serà diumenge al matí, al parc. És la primera trobada que organitzem dins del Toca’m en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, per a aglutinar alumnes de piano d’arreu del territori que no tenen l’oportunitat d’unir-se tots junts per a fer una activitat, perquè és un instrument més solitari. De moment, hi ha 11 escoles apuntades.

 

El programa de Toca’m també té un punt interdisciplinari, amb la participació d’escoles de dansa, l’or- ganització de tallers i activitats, i, també, una vessant social, que apro- parà la música als centres sanitaris i sociosanitaris de la ciutat.

Volem omplir de música la ciu- tat, per això hem intentat idear una programació per a tots els públics. Així, tindrem, a més, belles arts, gent que dibuixarà, dansa en directe, i també anirem a l’Hospital Verge de la Cinta, l’Hospital de Jesús i la residència L’Onada, on portarem un piano elèctric, perquè els usuaris i els residents puguen gaudir d’esta música. En este sentit, hem pogut establir un conveni amb el conser- vatori del Liceu, i també vindran set alumnes de piano, de Grau Superior, que aniran als hospitals i la residència i també participaran en altres activitats.

 

Ja per acabar, una altra de les particularitats del festival serà la ‘Bi- citecla’, que és una espècie de trici- cle amb un piano vertical a sobre que anirà deambulant per la ciutat, no?

És un dels experiments d’enguany. Consistirà en una infraestructura que anirà fent un recorregut per diferents bars i establiments al llarg del cap de setmana. Una persona portarà la bicicleta, i, a sobre, hi haurà un pianista que oferirà música en directe.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies