HomePolíticaMemòria Democràtica recupera un centenar d'ossos de soldats en la zona cremada...

Memòria Democràtica recupera un centenar d’ossos de soldats en la zona cremada de Corbera d’Ebre

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha visitat la zona cremada en l’incendi de Corbera d’Ebre, on s’han descobert restes òssies de soldats de la Batalla de l’Ebre en una vintena de nous punts.

En total, s’han recollit 115 ossos que analitzaran els antropòlegs i si no es poden identificar, es dipositaran al Memorial de les Camposines de la Fatarella. En esta zona, prop dels Cocons, es va lliurar la quinta ofensiva entre la 45 Divisió internacional, coneguda com la Brigada Garibaldi, i la 13 Divisió de l’exèrcit franquista, el cos marroquí ‘La Mano Negra’. Sobre el terreny cremat es troben fàcilment restes de casquets de bala i de granades. Amb la crema de la vegetació també han quedat a la vista moltes trinxeres.

Ciuró ha explicat que membres del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, Agents rurals i també alguns historiadors van posar en coneixement de la direcció general de Memòria Democràtica el descobriment d’estes restes, que van aflorar arran de l’incendi forestal, que va cremar 400 hectàrees al terme municipal de Corbera d’Ebre. És una zona en què s’han trobat, des del 2009, 115 restes humanes de la Batalla de l’Ebre. Esta última intervenció d’urgència va començar el 27 de juny de 2022 i encara continua.

Camps de treball

Ciuró també visitat els camps de treball que recuperen vestigis i trinxeres de la batalla de l’Ebre a les Devees de la Fatarella. Els camps s’adrecen a joves d’entre 14 i 17 anys i enguany per primer cop es treballa en este espai històric del COMEBE. La posició atrinxerada de les Devees formava part de la xarxa de protecció del poble de la Fatarella durant la Batalla de l’Ebre. Era la posició de rereguarda (cota 536), allunyada de la primera línia de combat, orientada per les forces franquistes cap al nus de les Camposines i les serres de Pàndols i Cavalls.

Els objectius del camp de treball són recuperar les trinxeres documentar-les i rehabilitar-les, i recuperar tots els objectes i materials que s’hi puguen trobar.

Per segon estiu, el camp de treball del Calvari d’Ascó en l’espai del búnquer dels Reguers i el campament del 15 cos d’exèrcit. El COMEBE s’ha plantejat intervenir en una zona de trinxeres situada a tocar de l’ermita del Calvari, per tal de vincular-la a la ruta de senderisme GR-99, que hi passa a la vora.

El camp del Pinell de Brai és el més “veterà” que fa la cinquena edició. És el camp de ‘La Lleva del Biberó’ en homenatge als prop de 30.000 joves cridats a files per combatre a la batalla de l’Ebre i es fa al municipi que va ser rereguarda immediata de la línia de front, establerta als cims de la serra de Pàndols, amb la instal·lació de diversos serveis militars. Per protegir la població de l’enemic es van excavar trinxeres en els turons que l’envolten

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies