A l’inici de la meva trajectòria professional es va introduir la nutrició artificial, que permet alimentar pacients que no poden fer-ho per ells mateixos a causa d’una malaltia o d’una complicació quirúrgica.
El tema de la nutrició m’ha interessat sempre i al llarg dels anys he seguit amb atenció els avenços de la relació entre alimentació i salut.
Soc un ferm defensor del proverbi xinès que diu: “Per la boca entra la salut i les malalties, i per la boca surten les guerres”.
Fa poc, una persona propera em va fer arribar un article que porta per títol “Les millors dietes per envellir de manera saludable”, publicat a la prestigiosa revista científica Nature Medicine. La primera sorpresa agradable va ser veure que un dels autors és la Marta Guasch-Ferré, catalana nascuda al Pla de Santa Maria i neboda d’uns amics meus.
L’article parteix de la constatació que la població mundial envelleix i planteja la necessitat d’identificar patrons alimentaris que afavoreixin un envelliment saludable, és a dir, una major supervivència fins als 70 anys, sense malalties cròniques (càncer, malalties cardíaques, diabetis o malalties degeneratives) i mantenint una bona salut cognitiva i mental.
Els autors analitzen dades recollides durant 30 anys (1986-2016) de 105.015 participants que han seguit diferents patrons dietètics saludables per determinar quines dietes poden afavorir aquest objectiu.
Concretament, examinen:
– La dieta Mediterrània Alternativa (AMED): adaptació mesurable de la dieta mediterrània que posa èmfasi en aliments com l’oli d’oliva, el peix i els fruits secs.
– La dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension): dissenyada per controlar la pressió arterial, és baixa en sal i rica en fruita, verdura, llegums, cereals integrals i greixos saludables.
– La dieta MIND: combina elements de la dieta mediterrània i de la DASH. Està pensada per mantenir el cervell sa i reduir el risc de deteriorament cognitiu i malalties com l’Alzheimer, amb especial atenció a aliments com les baies.
– La dieta PHDI (Planetary Health Diet Index): prioritza aliments d’origen vegetal i busca minimitzar l’impacte ambiental.
– Altres patrons dietètics i el consum d’aliments ultraprocessats.
Tots els individus són classificats sobre la base de l’índex AHEI (Alternative Healthy Eating Index), que puntua la dieta d’una persona segons el seu consum d’aliments beneficiosos o perjudicials per a la salut, d’acord amb l’evidència científica disponible. Com més alta és la puntuació, més saludable és l’alimentació.
Les conclusions són clares: una major adherència a patrons dietètics saludables com la dieta mediterrània o la DASH durant l’edat adulta mitjana, s’associa amb més probabilitats d’envellir de manera saludable. La dieta basada en plantes (PHDI) ha mostrat una associació més feble.
Les persones amb un índex alt de l’escala AHEI tenien un 86 % més de probabilitats d’envellir bé, amb bona salut física i mental als 70 anys, i fins a 2,24 vegades més de probabilitats si es mirava als 75 anys.
El resum és clar: menjar verdures, llegums, cereals integrals, fruits secs, fruites, greixos saludables, com el nostre oli d’oliva, làctics amb mesura, poca sal i poques carns vermelles o processades, ens ajudarà a envellir millor.
Ho tenim a l’abast!