HomeEntrevistesMeritxell Roigé · “L’Ebre és un territori d’oportunitats i cada vegada més...

Meritxell Roigé · “L’Ebre és un territori d’oportunitats i cada vegada més atractiu per al turisme”

Meritxell Roigé és alcaldessa de Tortosa i vicepresidenta primera de la Diputació de Tarragona. El passat divendres -dia 25- el pavelló firal de Tortosa va acollir per primer cop la nit del turisme de la Diputació. L’ens supramunicipal està enllestint diversos projectes a l’Ebre, que seran una realitat en els propers mesos.

 

Quina valoració en fan, de la nit del turisme? Era la primera ocasió en què se celebrava a les Terres de l’Ebre.

En fem un balanç molt bo, perquè, efectivament, era la trentena nit del turisme i per primera vegada es feia a Terres de l’Ebre, a Tortosa i, per tant, per primera vegada fora de l’àmbit del Camp de Tarragona. Per tant, molt satisfets que es pogués fer aquí, i en teníem moltes ganes, perquè a més, portava dos anys sense celebrar-se. També, perquè el balanç turístic ha estat molt bo, tant per a la Costa Daurada com per a les Terres de l’Ebre. La situació del sector en la represa de l’activitat després de la pandèmia ha estat molt esperançadora i era un moment de retrobament del sector davant unes expectatives emocionants. Així que, que es pogués fer a Tortosa, a casa, i en un moment com este, és motiu de molta satisfacció!

Efectivament, els resultats són bons per a les dos marques, però sobretot per a les Terres de l’Ebre!

La covid ha estat una desgràcia per a tothom, però ara la situació en què ens trobem suposa una oportunitat per al sector turístic de les Terres de l’Ebre. Molta gent ens ha descobert. Oferim un turisme de proximitat, tant català com espanyol, i molts visitants van visitar l’Ebre per primer cop i van poder veure tot el que hi oferim: el patrimoni natural lligat al patrimoni cultural, espais de gran interès històric, paisatgístic, amb gastronomia de referència… I tot això fa que la gent haja vist esta oportunitat i que n’hagen sortit noves iniciatives empresarials.

Es van premiar tres productes turístics de la Costa Daurada i tres de les Terres de l’Ebre.

Així ho vam instaurar. Com a presidenta del Patronat de Turisme vaig voler que hi hagués tres premis per a cada marca. I n’estem molt satisfets, tant pel que fa a les iniciatives premiades com pel nombre de participants en totes les categories i el nivell empresarial que tenim. En este cas, les tres propostes de les Terres de l’Ebre són molt interessants. La de Plàncton és la iniciativa de l’Ametlla de Mar d’anar buscant unes determinades pistes sota l’aigua, que és una experiència innovadora i molt curiosa, i que està agradant molt. Amb el celler LaFou, els visitants poden gaudir d’una ruta de turisme familiar lligada a la població de Batea. I, per descomptat, la proposta de Xocolates Creo, a Tortosa, que ofereix una experiència lligada al turisme industrial, amb la possibilitat de conèixer una fàbrica de xocolate que seguix funcionant com funcionava abans al barri de Ferreries.

 Parlem ja de la gestió en l’àmbit de la Diputació. Recentment heu aprovat els pressupostos del 2023.

Sí. Acabem d’aprovar el pressupost i ho hem pogut fer, de nou, per unanimitat. És molt important a escala territorial, perquè inclou projectes molt importants per al territori i que s’aniran materialitzant en els propers mesos. Milloraran la vida diària de les persones i també podran suposar una injecció al teixit econòmic de les comarques.

Una de les inversions destacades serà per a l’adquisició d’una nova seu de la Diputació a Tortosa.

És una de les partides destacades per molts motius. Primer, perquè millorarà l’atenció a la gent, ja que suposarà tenir un equipament amb millors condicions, més gran i ampli. Després, també pensem que, com a ciutat també és un fet molt important, perquè s’optarà per adquirir un palau del nucli antic, es millorarà un immoble amb interès patrimonial, que passarà a ser propietat de la Diputació, i també es revitalitzarà el centre històric de la ciutat.

També s’ha adjudicat recentment l’obra per a millorar la carretera que unix Roquetes i els Reguers.

I és una actuació molt important. Té un cost de 4,18 milions d’euros, i després d’adjudicar-los està previst que les obres comencen el proper mes. És una obra molt rellevant a escala territorial, ja que inclou l’accés al Port, també, un carril bici entre Roquetes i els Reguers i una nova rotonda, que augmentarà molt la seguretat de la via. Però cal destacar que una de les millores més grans serà en l’accés al poble dels Reguers, que actualment transcorre per un pont que és estret i per on no passen dos vehicles, i ara s’ampliarà. A més, un altre element que al poble dels Reguers ha agradat molt és el fet que es restaura l’antic pont, el pont Vell, que és per on passarà el carril bici i que té una importància també sentimental per als veïns i veïnes.

I també s’està treballant en la carretera d’accés al Poble Nou.

Tenim el projecte fet i s’està tramitant perquè puga ser una realitat de cara als propers anys. Està pendent del Pla zonal i esperem que aviat es puga avançar en la tramitació.

També està previst que la carretera d’accés al Port passe a ser propietat de la Diputació.

Sí. Ja este any 2023, la carretera que puja al Port passarà a formar part de la xarxa de carreteres de la Diputació. S’hi ha hagut de treballar, i ara podem dir que hem fet un pas endavant per a assegurar-nos que la carretera tindrà un manteniment adequat i els recursos estaran sempre a disposició.

Ja fa mesos que es va millorar la carretera entre Tortosa i Bítem, i ara els pressupostos també inclouen una partida per al Mas del Bisbe.

La Diputació hi invertirà 150.000 euros de cara al proper any. És una partida que, a més, es complementarà amb una altra intervenció que podrem fer com a Ajuntament a partir dels fons europeus Next Generation. És un antic mas que va adquirir l’Ajuntament i que es trobava molt deteriorat, i que requerix d’una actuació molt important. Per això, des del consistori s’ha volgut recórrer a diferents administracions per tal de poder fer les actuacions de forma íntegra i per fases. Ja fa anys, la Diputació va fer una inversió a la sala capitular, i ara volem seguir invertint-hi per a consolidar l’edifici i rehabilitar-lo.

 Quina ha de ser la funció del Mas del Bisbe. Per on han d’anar els treballs de recuperació?

És una rehabilitació molt complexa, ja que l’edifici es troba en un estat de degradació molt elevat. Per tant, s’hi ha d’anar intervenint amb els fons que anem aconseguint. L’objectiu seria rehabilitar l’espai i que puga ser una seu de diferents serveis municipals del poble de Bítem, i també que puga acollir diferents espais culturals i social per a la població. Però tot això ho ha de decidir el poble de Bítem, que són EMD i podran escollir a què destinar l’espai en la mesura que puga ser funcional.

D’altra banda, també hi ha prevista l’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán, perquè puga arribar al Delta.

Crec que, en l’àmbit turístic, és una inversió que pot ser cabdal per a les Terres de l’Ebre. Ja ho vam presentar amb el Patronat de Turisme, en col·laboració amb els ajuntaments, i creiem que pot ser un gran pas endavant. La Via Verda suposa un actiu turístic molt gran i volem que tinga continuïtat i que s’amplie. S’uniran els dos parcs naturals pel marge dret del riu, connectant Tortosa amb la Ràpita, i es generaran molts nous quilòmetres de via ciclista, que uniran el Parc Natural del Port amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Així podem generar una nova oferta de cicloturisme que vaja lligada tant al turisme familiar com també a visitants que busquen un recorregut més llarg. També és un actiu molt demandat a internacionalment i, per tant, l’ampliació pot ser un potenciador econòmic important per a diferents parts del territori.

I la Volta Catalunya tornarà a les Terres de l’Ebre. De nou, amb una etapa que pujarà al Port

Serà una etapa molt atractiva. Des del Patronat vam voler que la Volta torne a l’Ebre i a Tortosa. Enguany es va celebrar a Cambrils i Salou, i en la propera edició tornarà a les Terres de l’Ebre. Ja hi va passar al 2017, i va tenir un impacte econòmic molt destacat i va atraure molta gent, perquè és un esdeveniment que porta molts espectadors, sobretot amb una etapa tan destacada com és la pujada al Port. Es repetirà la mateixa etapa que vam tenir al 2017, i arribarà de nou fins al Portell, perquè també considerem que és important que es conega el nostre patrimoni i el puguem unir amb un esdeveniment esportiu molt important a escala de país.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies