El Grup de Natura Freixe dona per finalitzat el projecte mediambiental “Pol·linitzadors amb els cinc sentits” que s’ha dut a terme en els últims mesos a la Reserva Natural de Sebes, a Flix (Ribera d’Ebre), gràcies al suport de CaixaBank a través de la Convocatòria de Medi Ambient 2022. Es tracta d’una convocatòria té per objectiu impulsar iniciatives que busquen millorar el patrimoni natural a través de la protecció de la biodiversitat, l’economia circular i el desenvolupament rural.
Amb aquest projecte, el Grup de Natura Freixe es plantejava tres propòsits en diferents àmbits complementaris, mostrant com la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generen desenvolupament social i econòmic al territori.
L’objectiu general que contemplava el projecte era preservar les poblacions de pol·linitzadors a l’espai protegit de Sebes, ja que les conseqüències del canvi climàtic i les transformacions dels paisatges han provocat que en els últims anys molts insectes presentin un declivi. Així doncs, des del gener s’han dut a terme tasques de conservació per crear un “oasi” amb la finalitat d’afavorir la presència dels pol·linitzadors silvestres, tot preservant els ecosistemes per protegir espècies vulnerables i millorant la qualitat dels hàbitats mitjançant la plantació de plantes nutrícies i nectaríferes.
Així mateix, aprofitant les característiques de l’espai i de les plantes aromàtiques, s’ha bastit una nova infraestructura: l’Aula de Natura. Es tracta d’una extensió a l’aire lliure equipada amb dispositius d’estimulació sensorial que ha permès dur a terme diferents activitats de sensibilització ambiental amb tot tipus de col·lectius, ja que ha estat pensada per ser àmpliament accessible.
La instal·lació principal és el Camí dels Sentits, un recorregut de 8 metres amb superfícies creades amb diferents elements naturals que permeten el descobriment, a través del tacte mentre es camina, de materials que es poden trobar a la natura com ara la pedra o la fusta. Així mateix, aquesta experiència també s’ha volgut traslladar a uns panells sensorials que completen la infraestructura, pensats perquè aquelles persones amb mobilitat reduïda puguin experimentar a través del tacte amb les mans. L’espai també compta amb plantes aromàtiques i medicinals, protagonistes del projecte, per tal de dur a terme activitats d’estimulació sensorial a través de l’olfacte, la vista i fins i tot el gust.
Gràcies a aquesta nova instal·lació i a les activitats i tallers dissenyades per al projecte, 112 usuaris i usuàries de les diferents residències de la comarca han pogut gaudir de diverses jornades a la Reserva Natural de Sebes. En aquest sentit, l’objectiu és afavorir la inclusió social d’aquests col·lectius a través d’activitats d’estimulació sensorial i cognitiva en un espai natural, tenint en compte els beneficis que aporta estar en contacte directe amb la natura i la socialització que permeten les activitats.
L’entitat valora de manera molt positiva el projecte i els resultats obtinguts: “ha estat una gran oportunitat per ampliar els serveis que oferim a col·lectius en risc d’exclusió social gràcies a la creació de l’Aula de Natura, però, a més, hem seguit contribuint en la conservació d’un espai natural protegit tant important com és la Reserva Natural de Sebes” afirma Marta Gàzquez, responsable de l’Àrea d’Educació del Grup de Natura Freixe.
L’èxit que ha tingut la iniciativa fa que l’entitat vulgui apostar per donar continuïtat a aquest tipus d’activitats, que evidencien que la protecció i conservació dels hàbitats naturals del territori és totalment compatible amb un tipus d’activitat respectuosa i sostenible amb el medi ambient i que, a més, té un impacte directe en la salut de les persones que l’habiten.