HomeSocietatMés vigilància i confinament de les aus de corral davant l’arribada de...

Més vigilància i confinament de les aus de corral davant l’arribada de la grip aviària

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha intensificat la vigilància i les mesures de protecció de la influença aviària després de la confirmació de la presència del virus H5N1 en cinc ocells salvatges trobats morts a finals de desembre a Soses (el Segrià). Es tracta de 4 cignes i d’una cigonya. A més, a finals de 2021, el Ministeri d’Agricultura, davant l’increment de casos a Europa, va elevar el risc d’introducció del virus, i a Catalunya es consideren espais de risc alt el delta de l’Ebre, els aiguamolls de l’Empordà i el delta del Llobregat, ja que es tracta d’espais naturals humits amb presència d’aus migratòries.

Malgrat que el delta de l’Ebre està considerat com a espai de risc alt d’introducció del virus, de moment no hi ha previst prendre mesures extraordinàries, segons ha confirmat el director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez. Al Delta se seguirà amb les mateixes mesures de seguretat que hi ha previst aplicar a Catalunya (pendent encara de l’ordre del departament) i que les equipara a les que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha pres a les zones d’especial vigilància de tot l’Estat.

 

Evitar el contacte amb les aus de corral

La principal prioritat ara mateix “és evitar que hi puga haver qualsevol contacte entre les aus de cria i les aus salvatges”, ha insistit Gómez. Per això, la principal mesura, que se centrarà a prohibir la cria d’aus de corral a l’aire lliure, afectarà algunes granges de producció de les Terres de l’Ebre. Gómez ha indicat que esta mesura afecta també la cria particular d’aus i ha demanat sobretot especial cura en el fet que es revisen els sistemes d’abeurament i d’alimentació, per tal de garantir que no hi puga haver contacte amb les aus salvatges.

A diferència d’altres onades prèvies de la influença aviària, s’ha pogut comprovar que l’actual soca “no té afectació en humans”, fet que explica per què de moment no cal extremar precaucions en activitats com per exemple la caça d’aus aquàtiques al delta de l’Ebre. Gómez, però, sí que ha insistit que la prioritat és evitar que la grip arribe a les aus de corral: “Hem de posar les barreres per a aïllar les aus domèstiques de les aus silvestres, i impedir que el virus passe d’una banda a l’altra”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 33

Últimes notícies