HomeCulturaNaix el grup Tibetium per posar banda sonora a les presentacions de...

Naix el grup Tibetium per posar banda sonora a les presentacions de llibres

No tenen cap disc, ni cap estil definit, ni cap objectiu concret ni cap mànager ni horaris inflexibles d’assaig ni pressió. Potser per tot això, gairebé sempre aconseguixen passar-s’ho bé, perquè primer de tot són “amics” i s’entenen, coincidixen tots quatre. Gabi Wojtowicz, a la guitarra, i Pep Gamote, Mireia Altés i Rubén García, a les veus, han format el grup musical Tibetium, que era el nom que tenia Tivenys en l’època preromana, segons s’afirma en uns textos de l’exposició permanent que es pot visitar al Centre d’Interpretació del Riu del municipi. De moment, s’han centrat a “musicar literatura”. “No és estrany, però tampoc és habitual”, singularitza Pep, que explota l’estanc-llibreria Cañadó de Tivenys, el negoci de la família de la seua dona. Després del confinament, va decidir habilitar un espai terapèutic rere la bambolina de la botiga, Lo Reservat, que funcionés com a taller d’art per a tothom, com a sala de presentació de llibres o petites conferències, una injecció d’activitat cultural per al poble. I un dia van anar a la botiga Mireia i Gabi, parella, tortosina i argentí respectivament, acabats d’instal·lar a Tivenys, i van connectar. El so virtuós de la guitarra de Gabi, que fa més de 20 anys que s’hi dedica, va fer la resta. Pep ja cantava i canta a la coral de Tortosa i Mireia tenia i té una veu dolça i espectacular que encara no s’havia atrevit a exhibir en públic. Van proposar-se posar-li banda sonora al primer llibre d’un autor veí del poble [este periodista], La petjada del Rubio, l’últim company de la Pastora (Onada Edicions), sobre la història del guerriller Francisco Serrano Iranzo, i van triomfar. Van interpretar versions d’Ay, Carmela, Madre anoche en las trincheras i Cançons de llibertat.

Intentem agafar un llibre i donar-li la volta; transmetre allò que a un lector li pot inspirar el text, a través de la música”, resumix Pep. Després s’hi va afegir Rubén, company de Pep a la coral tortosina. “Ens hem trobat quatre persones, enamorades de la música per diferents vies. És un projecte que ens agrada i ens il·lusiona. Tot va començar amb el llibre La Petjada del Rubio. La rebuda va ser tan bonica que vam dir: I si seguim?”, recorda Mireia.

També van rebre el suport de l’Ajuntament de Tivenys i de l’editorial Onada Edicions, que els va proposar organitzar i musicar les presentacions a les Terres de l’Ebre del primer llibre del polític valencià Enric Nomdedéu: Tercera edició: sexe, llibres i lawfare. I així ho van fer, a través de dos actes, un a Tivenys i l’altre a la sala d’art Lo Taller de Tortosa. La història principal del llibre la protagonitza un conseller calencianista víctima del lawfare o guerra judicial per part dels seus enemics polítics, però a la vegada el conseller escriu una novel·la d’amor lèsbic i de llibres que acaba sent un relat d’amor per la literatura que en l’últim moment confluïx amb la història principal. Tibetium va canalitzar tantes emocions barrejades a través de cinc temes: ‘Si et quedes amb mi’ i ‘Seguirem somiant’, de Sopa de Cabra; ‘Ebrebody hurts’, de Rem; ‘Debajo del puente’, de Pedro Guerra, i ‘L’enemic’, de Pablo López. L’auditori va tornar a quedar meravellat. L’autor del llibre, “encantat i emocionat”, segons va expressar ell mateix.

Pep posa el timbre greu i fosc; Mireia, la veu melòdica; Rubén, la veu de tenor, i Gabi, la màgia i la creativitat. Li agrada el flamenc, el rock, el metal, el blues. Té peces fetes preparades per a posar-hi lletra i gaudix versionant temes d’ahir, d’avui i de sempre. “Gabi és un crac”, l’enaltixen els altres.

Altres projectes

Tenen moltes idees, però no volen marcar-se fites concretes. De moment, faran una actuació per la segona edició de Firarrels, de Tivenys; enguany, dedicada a la cultura mexicana. Hi inclouran les vuit cançons fins ara interpretades i temes d’autors i autores de Mèxic. I no volen renunciar a seguir posant música als llibres, esperant que, com diu Pep, tot continue “fluint” d’una manera natural i “tranquil·la”. “El que ens hi ha portat ha estat el bon rotllo, tot ha sigut molt fàcil, Tivenys ens ho ha posat molt fàcil”, destaca Rubén. Acostumen a quedar a l’estudi que Gabi té a casa, on s’hi afegix habitualment Xavi, un exprofessional de la música que els ajuda amb els arranjaments i amb el so. També viu circumstancialment a Tivenys i també els acompanya en les actuacions. Tots els elements han confluït per a impulsar Tibetium, un experiment sense pretensions però amb recorregut potencial.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 58 = 62

Últimes notícies