HomeCulturaNaix el grup Tibetium per posar banda sonora a les presentacions de...

Naix el grup Tibetium per posar banda sonora a les presentacions de llibres

No tenen cap disc, ni cap estil definit, ni cap objectiu concret ni cap m脿nager ni horaris inflexibles d鈥檃ssaig ni pressi贸. Potser per tot aix貌, gaireb茅 sempre aconseguixen passar-s鈥檋o b茅, perqu猫 primer de tot s贸n 鈥amics鈥 i s鈥檈ntenen, coincidixen tots quatre. Gabi Wojtowicz, a la guitarra, i Pep Gamote, Mireia Alt茅s i Rub茅n Garc铆a, a les veus, han format el grup musical Tibetium, que era el nom que tenia Tivenys en l鈥櫭╬oca preromana, segons s鈥檃firma en uns textos de l鈥檈xposici贸 permanent que es pot visitar al Centre d鈥橧nterpretaci贸 del Riu del municipi. De moment, s鈥檋an centrat a 鈥musicar literatura鈥. 鈥No 茅s estrany, per貌 tampoc 茅s habitual鈥, singularitza Pep, que explota l鈥檈stanc-llibreria Ca帽ad贸 de Tivenys, el negoci de la fam铆lia de la seua dona. Despr茅s del confinament, va decidir habilitar un espai terap猫utic rere la bambolina de la botiga, Lo Reservat, que funcion茅s com a taller d鈥檃rt per a tothom, com a sala de presentaci贸 de llibres o petites confer猫ncies, una injecci贸 d鈥檃ctivitat cultural per al poble. I un dia van anar a la botiga Mireia i Gabi, parella, tortosina i argent铆 respectivament, acabats d鈥檌nstal路lar a Tivenys, i van connectar. El so virtu贸s de la guitarra de Gabi, que fa m茅s de 20 anys que s鈥檋i dedica, va fer la resta. Pep ja cantava i canta a la coral de Tortosa i Mireia tenia i t茅 una veu dol莽a i espectacular que encara no s鈥檋avia atrevit a exhibir en p煤blic. Van proposar-se posar-li banda sonora al primer llibre d鈥檜n autor ve铆 del poble [este periodista], La petjada del Rubio, l鈥櫭簂tim company de la Pastora (Onada Edicions), sobre la hist貌ria del guerriller Francisco Serrano Iranzo, i van triomfar. Van interpretar versions d鈥橝y, Carmela, Madre anoche en las trincheras i Can莽ons de llibertat.

Intentem agafar un llibre i donar-li la volta; transmetre all貌 que a un lector li pot inspirar el text, a trav茅s de la m煤sica鈥, resumix Pep. Despr茅s s鈥檋i va afegir Rub茅n, company de Pep a la coral tortosina. 鈥Ens hem trobat quatre persones, enamorades de la m煤sica per diferents vies. 脡s un projecte que ens agrada i ens il路lusiona. Tot va comen莽ar amb el llibre La Petjada del Rubio. La rebuda va ser tan bonica que vam dir: I si seguim?鈥, recorda Mireia.

Tamb茅 van rebre el suport de l鈥Ajuntament de Tivenys i de l鈥檈ditorial Onada Edicions, que els va proposar organitzar i musicar les presentacions a les Terres de l鈥橢bre del primer llibre del pol铆tic valenci脿 Enric Nomded茅u: Tercera edici贸: sexe, llibres i lawfare. I aix铆 ho van fer, a trav茅s de dos actes, un a Tivenys i l鈥檃ltre a la sala d鈥檃rt Lo Taller de Tortosa. La hist貌ria principal del llibre la protagonitza un conseller calencianista v铆ctima del lawfare o guerra judicial per part dels seus enemics pol铆tics, per貌 a la vegada el conseller escriu una novel路la d鈥檃mor l猫sbic i de llibres que acaba sent un relat d鈥檃mor per la literatura que en l鈥櫭簂tim moment conflu茂x amb la hist貌ria principal. Tibetium va canalitzar tantes emocions barrejades a trav茅s de cinc temes: 鈥楽i et quedes amb mi鈥 i 鈥楽eguirem somiant鈥, de Sopa de Cabra; 鈥楨brebody hurts鈥, de Rem; 鈥楧ebajo del puente鈥, de Pedro Guerra, i 鈥楲鈥檈nemic鈥, de Pablo L贸pez. L鈥檃uditori va tornar a quedar meravellat. L鈥檃utor del llibre, 鈥encantat i emocionat鈥, segons va expressar ell mateix.

Pep posa el timbre greu i fosc; Mireia, la veu mel貌dica; Rub茅n, la veu de tenor, i Gabi, la m脿gia i la creativitat. Li agrada el flamenc, el rock, el metal, el blues. T茅 peces fetes preparades per a posar-hi lletra i gaudix versionant temes d鈥檃hir, d鈥檃vui i de sempre. 鈥Gabi 茅s un crac鈥, l鈥檈naltixen els altres.

Altres projectes

Tenen moltes idees, per貌 no volen marcar-se fites concretes. De moment, faran una actuaci贸 per la segona edici贸 de Firarrels, de Tivenys; enguany, dedicada a la cultura mexicana. Hi inclouran les vuit can莽ons fins ara interpretades i temes d鈥檃utors i autores de M猫xic. I no volen renunciar a seguir posant m煤sica als llibres, esperant que, com diu Pep, tot continue 鈥fluint鈥 d鈥檜na manera natural i 鈥tranquil路la鈥. 鈥El que ens hi ha portat ha estat el bon rotllo, tot ha sigut molt f脿cil, Tivenys ens ho ha posat molt f脿cil鈥, destaca Rub茅n. Acostumen a quedar a l鈥檈studi que Gabi t茅 a casa, on s鈥檋i afegix habitualment Xavi, un exprofessional de la m煤sica que els ajuda amb els arranjaments i amb el so. Tamb茅 viu circumstancialment a Tivenys i tamb茅 els acompanya en les actuacions. Tots els elements han conflu茂t per a impulsar Tibetium, un experiment sense pretensions per貌 amb recorregut potencial.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

4 + 6 =

脷ltimes not铆cies