HomeSocietatNaix una associació per a potenciar el paper de la dona en...

Naix una associació per a potenciar el paper de la dona en el sector pesquer

La pescadora rapitenca Maribel Cerà és la presidenta de la recent creada Associació de Dones de la Mar, integrada per membres de totes les confraries de pescadors de Catalunya i que té com a objectiu visibilitzar el paper de la dona en el sector de la pesca i l’aqüicultura i reconèixer la seua tasca. “El nostre principal objectiu és visibilitzar el treball de la dona i formar-la perquè puga tindre un paper encara més important en el sector”, explica Cerà al setmanari l’ebre.

Actualment encara hi ha poques dones que surten al mar a pescar, però n’hi ha moltes que treballen en el sector, a les secretaries de les confraries de pescadors, com a armadores, al capdavant de la comptabilitat d’empreses pesqueres o com a “sargidores de xarxes”. “Hem de poder aconseguir que les noves generacions puguen treballar al sector pesquer en igualtat de condicions que els homes”, reivindica Cerà, que recorda que “el mar no diferencia entre homes i dones”. “Sortir a pescar és un treball dur, tant per a homes com per a dones -reconeix Cerà-. Tanmateix és un treball molt bonic i és una llàstima que siga quasi exclusiu per a homes”, lamenta.

 

A la mar des dels 7 anys

Maribel Cerà és de les poques dones pescadores que hi ha a Catalunya i l’única que s’hi dedica al port de la Ràpita. Actualment treballa com a patrona segona de l’embarcació Viznago, propietat del seu germà. Prové d’una família de pescadors rapitencs, tant per part pare com de mare, “i amb 7 anys ja sortia a la mar amb el meu pare i el meu iaio”, recorda.

Cerà no s’ha sentit mai discriminada pel fet de ser dona, però reconeix que el món mariner està molt masculinitzat i que cal potenciar la presència de dones en el sector.

 

Una associació necessària

Per a Esperanza Callau, impulsora de l’associació, “era necessari i  precís” comptar amb una associació que agrupés totes les dones vinculades al sector de la pesca i poder visibilitzar i potenciar les dones dins del sector.

La iniciativa va sorgir d’un grup de secretàries de confraries de pescadors que van decidir unir-se i impulsar una associació. “Som moltes dones les que treballem en el món de la pesca i el mar. Més de les que sembla”, explica Isabel Betoret, secretària de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar. En declaracions a la Cala Ràdio, Betoret defensa la necessitat de poder formar dones perquè puguen incorporar-se al sector pesquer: “podem formar les dones en certes faenes que fan falta al sector pesquer i que els hòmens no les fan perquè surten a la mar”. 

L’Associació de Dones de la Mar es va constituir el 23 de juliol passat i ha estat treballant de manera provisional fins ara. El dissabte 1 de desembre, es va escollir la nova presidenta i actualment l’associació està constituïda per més d’una vintena de membres. El primer pas a fer serà ara presentar l’associació al territori per a sumar noves adhesions. El projecte ha rebut l’impuls dels grups d’acció local de pesca de la Costa Brava i la Mar de l’Ebre i també de la Generalitat

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies

-->