HomeEntrevistesNeus Sanromà, presidenta del consell comarcal de la Terra Alta: “El més...

Neus Sanromà, presidenta del consell comarcal de la Terra Alta: “El més important és que s’ha aconseguit treballar de forma conjunta”

Pregunta: Com valoreu les iniciatives i el treball fet durant el 2022 a la Terra Alta?

Resposta: Veiem que amb els fons Next Generation s’estan obrint oportunitats que permeten tirar endavant projectes. En definitiva, el que acaben fent és donar una injecció econòmica per a intentar desenvolupar la comarca, ja siga a escala turística, socioeconòmica, agroalimentària o en qualsevol altre àmbit. Al final, el que crec que ha estat més important enguany és que s’ha aconseguit treballar de forma conjunta amb el sector publicoprivat, i treballant d’esta forma sumem esforços i es pot arribar més lluny.

P: En este sentit, també heu donat suport a altres iniciatives que fomenten el desenvolupament de la comarca, donant valor al treball conjunt.

R: El fet de comunicar-nos, de crear taules de treball, d’establir sinergies, ja siga en el sector agrari, en l’associació de turisme rural, amb l’Escola Agrària o a l’Institut Terra Alta… al final és això. Si un té una bona idea que pot impulsar i generar coses positives a la comarca, evidentment, és la nostra obligació estar-hi al costat, acompanyar i participar en el que siga necessari perquè estes accions puguen acabar sent un èxit.

P: Seguireu en esta mateixa línia durant el 2023?

R: El propòsit de continuar treballant així és clar i evident. Veiem que és el que funciona. Gràcies al treball coordinat, per exemple, amb l’Ajuntament de Bot i el d’Horta de Sant Joan, s’han aconseguit uns fons del pla de sostenibilitat turística que ajudaran a rehabilitar l’edifici principal de l’estació de la Via Verda d’Horta i el magatzem de l’estació de Bot. Es tracta d’això, d’agafar estes sinergies de cooperació amb altres ens per a fer-hi arribar diners, i que entre tots els puguem gestionar. Som partidaris de transmetre les coses, de treballar en taules, de fer propostes i, evidentment, que estes siguen consensuades.

P: Al maig es va presentar un pla conjunt amb els altres consells comarcals de la demarcació per a impulsar la marca turística Terres de l’Ebre. Recentment, heu anunciat que este projecte compta també amb el suport dels Next Generation, les subvencions europees que comentàvem fa un moment…

R: La Terra Alta, per si sola, ja reflectix una mica quin és el significat d’esta marca. Estem parlant de paisatges, agraris i naturals amb un producte agroalimentari de qualitat. Som una comarca amb dos Denominacions d’Origen, la de l’oli i la del vi, i tenim una part de Denominació d’Origen de la fruita seca per l’avellana. Per tant, crec que des de dins del que és reserva de la biosfera evolucionem cap aquí d’una forma claríssima, i estem treballant cap al turisme sostenible perquè encaixa molt amb esta línia. A banda d’això, els plans de sostenibilitat, esta ajuda que comentem, la vam treballar als quatre consells comarcals, agafant vies pedalables i de senderisme, que és el que ens unia.

P: En el pla, cada comarca proposa treballar actius propis alineats amb esta idea de turisme sostenible. Què es treballarà a la comarca terraltina?

R: Evidentment, apostem per la via verda, un actiu turístic importantíssim i molt transversal. És una via que ja té més de vint anys de vida i això fa que evidentment necessite una inversió potent per a poder-la tornar a posar al dia i millorar els espais de pícnic, la il·luminació dels túnels, donar vida a les estacions per a generar economia al voltant del sector del turisme sostenible i acabar enllaçant les Terres de l’Ebre amb l’Aragó.

P: Què suposarà este enllaç per als visitants a la comarca?

R: Serà un recorregut llarg i atractiu per al turista més familiar, però també per a atraure qualsevol altre a qui agraden les vies pedalables de gran recorregut, ja que podria pràcticament arribar fins a la platja. Per tant, és un atractiu molt important i gràcies al treball conjunt i cooperat podem arribar a estes ajudes, mentre que cadascun dels consells, per si sol, no hauria pogut.

P: Llavors, valoreu molt positivament este treball de millora de la via verda, que al mateix temps també és un benefici de cara a l’economia comarcal i el sector turístic en general…

R: A part de ser un atractiu turístic transversal, volem que siga un aparador de la resta de la comarca, amb iniciatives com el magatzem de l’estació de Bot, que anirà enfocat a generar activitat basada en el sector agroalimentari. Serà un espai completament diàfan amb activitats i tastos de vi o oli, i de productes que es poden trobar a la Terra Alta. Pel que fa a l’estació d’Horta, anirà més focalitzada cap al tema artístic, ja que hi tenim Picasso. Del tema de patrimoni natural i arquitectònic, també creiem que n’hem de fer bandera.

P: Durant este any s’ha treballat en la diversificació alimentària a la comarca. Com ha estat este treball?

R: De les taules agràries en què treballem de forma constant surten una sèrie d’idees i sinergies. Arran del projecte de treball a les comarques, vam decidir fer assessorament per a joves que havien decidit quedar-se a la Terra Alta i que estaven treballant en el sector agrari fora del món del vi i l’oli, per a reivindicar l’arrelament i veure les possibilitats de diversificació de l’economia. Hi van participar molts joves, amb projectes diversos relacionats amb àmbits com la cirera, l’agricultura regenerativa vinculada a la cria de cabra blanca de Rasquera o la producció d’hidromel. A partir d’aquí hem creat guies que es poden consultar en línia i obtenir orientació.

P: Així, este és un tema sobretot unit al despoblament, a més de la reactivació econòmica…

R: D’esta manera busquem consolidar l’arrelament jove al territori amb iniciatives interessants, treballades i que prèviament requerisquen d’una formació que cal posar en relleu. Apostem per la diversificació i sobretot per l’arrelament del jovent a la nostra comarca.

P: Com veu el Consell la comarca?

P: Veiem que s’estan fent coses molt interessants, que hi ha gent que decidix quedar-se i que té inquietuds laborals i empresarials. Evidentment, des del Consell Comarcal estem obligats a donar suport a estos joves emprenedors perquè acaben arrelant. Detectem que s’estan movent coses i desitgem que això continue endavant, que la gent marxe, estudie i es forme, però que, evidentment, després vinga el retorn i la implementació de tots aquells coneixements, i que es puga quedar el talent aquí, a casa nostra.

P: Quins projectes teniu en marxa?

R: Els plans de sostenibilitat turística, que a la nostra comarca acabaran revertint en gairebé un milió d’euros per a la Via Verda. Després també tenim una subvenció per a crear resiliència i apostar per l’habitatge. Farem un estudi dels habitatges buits que fàcilment poden estar adaptats a lloguer, i intentarem crear una borsa adreçada a la gent jove, justament per a millorar este arrelament, actuació per a la qual tenim una subvenció molt important. D’altra banda, també estem impulsant un altre tema que considerem molt rellevant, el sistema de transport a demanada.

P: Quins són els propòsits del Consell Comarcal per al 2023?

R: Així, a trets generals, els pilars bàsics de feina, habitatge i mobilitat. Tenim també el sector de serveis socials, que continuarem impulsant amb les diverses iniciatives que en formen part, com el pla d’envelliment o el servei d’atenció a domicili, i cal intentar generar oportunitats de formació per a la inserció laboral. En definitiva busquem treballar estos eixos destacats, així com el tema de la connectivitat, i també intentar arrelar més persones al territori, fent que el vegen com un lloc fantàstic per a viure-hi tot l’any.

P: Per tant, diverses fórmules per a fer créixer la comarca i lluitar contra el despoblament.

R: Personalment, soc partidària de parlar en clau positiva, parlar d’arrelament i d’autoestima rural en lloc de parlar de despoblament, i mostrar que a les comarques rurals com la nostra hi ha oportunitats molt interessants amb una qualitat de vida molt bona. Ens hauríem de quedar una mica amb este relat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 14 = 24

Últimes notícies