HomeSalutNou professionals s'incorporen a l'atenció primària de l'Ebre per millorar la salut...

Nou professionals s’incorporen a l’atenció primària de l’Ebre per millorar la salut mental comunitària

Des del mes de novembre, s’han incorporat a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre nou professionals, majoritàriament de l’àmbit de la psicologia, que exerceixen de referents de benestar emocional, una figura que Salut ha incorporat per treballar l’impacte en la salut mental arran de la pandèmia i per enfortir l’atenció primària.

No tenen una població assignada ni fan consultes individuals sinó que treballen en xarxa amb els onze equips d’atenció primària (EAP) del territori per prevenir i minimitzar problemes de salut mental i d’addiccions, i per proporcionar eines que eviten que una situació de malestar emocional empitjore i es convertisca en un problema de salut mental que requerisca tractament especialitzar i medicació.

Els referents de benestar emocional estan acabant de definir els circuits de treball amb la comunitat i d’atenció a les persones amb factors de risc psicosocial. Estos professionals treballen en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics o els equipaments comunitaris. D’esta manera s’han d’identificar les necessitats de salut emocional de la ciutadania i aconseguir la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional.

Es tracta de potenciar la prescripció social o la derivació a recursos de la comunitat que siguen “alternatives no sanitàries” i impulsaran programes i activitats de prevenció i promoció de la salut emocional. També es reforçaran les relacions socials, els vincles de l’usuari i la connexió dels ciutadans amb la comunitat.

L’usuari ha de deixar de confiar que únicament amb la visita al metge solucione el problema i els referents de benestar emocional l’ajudaran a identificar què té efectes positius o negatius per a la seua salut i a què s’involucre en les decisions que afecten el seu benestar emocional.

El programa de benestar emocional i salut comunitària forma part del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària, que es va iniciar el 2020, i que també ha permès incorporar professionals a la regió sanitària de l’Ebre, com auxiliars administratius, metges, infermeres, tècnics en cures auxiliars o dietistes-nutricionistes.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 74

Últimes notícies