HomeSense categoriaNoves troballes al coll del Moro demostren que era de les poblacions...

Noves troballes al coll del Moro demostren que era de les poblacions ibèriques més importants de Catalunya

Una nova campanya d’excavació al jaciment ibèric i romà del coll del Moro -al terme municipal de Gandesa- ha tret a la llum noves restes que demostren que el poblat ibèric era un dels assentaments més importants al sud de Catalunya. El grup d’excavació de la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica ha treballat durant este mes de juliol a l’accés principal al jaciment, on han aflorat dos muralles diferents, una de la fase dels ibers i l’altra dels romans.

El director de l’excavació, Rafel Jornet, ha destacat que excavant en una antiga terrera s’ha pogut descobrir “la muralla d’un castelum romà dels segles II i I abans de Crist, que teníem constància que hi era però que ara prenen cos i ens ensenyen quina fesomia tenia un castelum. A la Terra Alta teníem poca constància d’este període i ara podrem aprofundir en la vida d’aquella època a la zona”.

A banda d’això, també s’ha treballat en l’interior del poblat. “S’ha acabat de treballar alguns recintes i han aflorat algunes restes principals”, assegura Carme Belarte, professora de l’ICAC. “Hem trobat en un recinte un enterrament infantil. Hem trobat restes de diversos infants que antigament s’enterraven en l’àmbit domèstic i íntim quan naixien morts o morien al nàixer. D’altra banda, també hem trobat una cabra enterrada. Era una pràctica habitual en el món iber com un ritual de fundació vinculat al moment de fundació de l’assentament”, detalla.

Els treballs arqueològics al coll del Moro es van reprendre el 2014 per part de la UB i l’ICAC. En aquells primers treballs es va descobrir el trull de vi més antic de Catalunya. Des de llavors, el perímetre del jaciment s’ha anat estenent i els arqueòlegs pensen que és un dels assentaments més importants d’ibers i romans a l’actual comarca de la Terra Alta i que hauria tingut una gran importància comercial.

En esta nova fase de les excavacions, que ha durat uns vint dies, s’ha treballat en les muralles i en les restes de l’interior del poblat. En els propers anys s’espera continuar treballant en estes zones del jaciment per tal de detallar els hàbits de vida a l’època.

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha reconegut que “es pensava que el coll del Moro amagava més coses que la torre principal, concretament molta riquesa comercial de l’època, i ara s’està descobrint. És apassionant”

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 56

Últimes notícies