HomeEnergiaPatrimoni crea una figura per a protegir els entorns rupestres de la...

Patrimoni crea una figura per a protegir els entorns rupestres de la implantació de centrals d’energia solar i eòlica

La direcció general de Patrimoni Cultural ha creat la figura “jurídica i legal” de l’entorn de protecció per a resguardar i blindar els conjunts d’art rupestre de les Terres de l’Ebre de la implantació d’infraestructures d’energia renovable.

L’efectivitat d’esta figura de preservació s’ha demostrat ja en un cas concret, el de l’abric de la Cova del Taller, a Tivissa, on una línia d’alta tensió per a evacuar energia de parcs fotovoltaics afectava part de l’entorn de protecció del conjunt rupestre, i que l’informe desfavorable de Patrimoni va obligar a desplaçar. “Tenim la força legal per a modificar projectes d’esta envergadura”, ha celebrat Tània Álvarez, cap de la secció de Protecció i Difusió del Patrimoni Arqueològic.

En les segones Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre, Patrimoni Arqueològic i Paleontològic -que van tenir lloc entre l’11 i 13 de novembre, a Tortosa- es va presentar la figura dels entorns de protecció, que blinden els indrets amb interès cultural, també de la implantació de l’energia verda.

Álvarez ha assenyalat que hi ha “l’imperatiu legal” del patrimoni rupestre i de conservar-lo, i que els responsables polítics tenen “el deure i la competència” de fer-ho.

Inventari del patrimoni marítim de l’Ebre

El GALP Mar de l’Ebre va presentar el passat dimecres -dia 16-, a la Confraria Vella de l’Ametlla de Mar l’inventari del patrimoni pesquer i aqüícola dels municipis mariners de les Terres de l’Ebre: l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita i Alcanar. L’inventari inclou 150 elements, que van des de patrimoni immoble (llotges, ports, barraques de pescadors, barris mariners…), material (instruments de pesca, embarcacions, eines…) i immaterial (els coneixements i habilitats que tenen els pescadors). La meitat dels elements estaven ja inventariats o protegits per diferents instruments, i la resta es compilen per primer cop.

El GALP en vol fer di- fusió i preservar un coneixement “fràgil” en perill de desaparèixer. Segons Joan Alginet, gerent del GALP Mar de l’Ebre, “el nou inventari vol ser un punt de partida per a la difusió i valorització del ric patrimoni pesquer i aqüícola del Mar de l’Ebre que, de la mateixa manera que el Delta, està en procés de desaparició a causa de la seua fragilitat”.

D’altra banda, l’alcalde de l’Ametlla de Mar i vicepresident del GALP, Jordi Gaseni, ha explicat que “l’inventari pretén ser una eina viva per a construir un marc preferentment digital que possibilite la consulta i la implementació de les entitats i administracions implicades en el GALP, i a partir del qual puguen sorgir estudis específics i iniciatives de difusió i preservació”.

Per últim, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha agraït “la faena feta pel GALP Mar de l’Ebre durant els últims anys, que ha acabat posant en relleu el llegat de generacions i generacions de pescadors i aqüicultors de les Terres de l’Ebre”.

L’equip redactor ha estat format per Alba Daranas Llopart (consultora tècnica), Arnau Matas Saavedra (consultor tècnic en ciutat i territori) de l’empresa Anthesis Lavola, i Neus Roca Cambras (arquitecta i especia- lista en patrimoni).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies