Fa dos anys començava a caminar el govern comarcal al Baix Ebre amb uns objectius basats en quatre grans línies de treball: millorar la qualitat de vida de la ciutadania, dinamitzar econòmicament la comarca i evitar el despoblament, ser referents en temes de sostenibilitat i ecologia i ser un govern transparent. Aquell juliol del 2019 poc ens pensàvem la crisi global que teníem a la vora i que ens ha fet canviar la manera de treballar i adaptar bona part dels serveis que oferim des del Consell Comarcal del Baix Ebre. Amb tot, els objectius que els socis de govern, Esquerra Republicana de Catalunya i Movem Terres de l’Ebre, ens vam fixar ara fa dos anys continuen ben vigents.
L’atenció a les persones de la comarca i millorar la qualitat de vida de la ciutadania del Baix Ebre és la prioritat del govern. La crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia de la covid-19 ha provocat un increment del nombre d’usuaris dels serveis socials, un augment del 21%, al qual hem hagut de donar resposta des de la institució comarcal, que ha atès durant els darrers dos anys un total de 15.884 usuaris i ha realitzat més de 83.000 actuacions per tal d’atendre les necessitats socials més immediates de les persones del Baix Ebre. També hem posat en marxa nous serveis com el d’acolliment residencial d’urgència o la Targeta Solidària, amb un increment de pressupost de 33.500 euros.
Pel que fa als equips d’atenció a la infància i l’adolescència, han hagut d’adaptar-se a les condicions de treball marcades per la covid-19. Les restriccions i recomanacions del Procicat ens han forçat a modificar el servei, a reduir el contacte amb els infants i les famílies, però com en tants altres àmbits hem trobat altres maneres d’arribar a estos infants i detectar aquells casos en què la intervenció és necessària. Quant al nombre de famílies acollidores i infants acollits, s’ha mantingut estable i des d’aquí vull fer un agraïment a totes les famílies acollidores de les Terres de l’Ebre que han respost a les crides fetes per l’ICIF (Institució Col·laboradora d’Integració Familiar) i han acollit xiquets i xiquetes d’altres territoris i que desconeixien si eren positius de covid-19. Un gran exemple de solidaritat.
Des de l’àrea d’activació econòmica, el Consell Comarcal del Baix Ebre impulsa el procés de concertació territorial, un procés que implica els 14 ajuntaments i les 3 EMDs de la comarca, 16 empreses i 6 instituts i que és obert a noves incorporacions. Així hem constituït el Fòrum Territorial pel Desenvolupament Socioeconòmic del Baix Ebre, un òrgan transversal que liderarà les polítiques de desenvolupament econòmic i social. I seguim treballant al costat de les persones i les empreses, en aquest sentit, durant els darrers dos anys hem atès un total de 1.490 persones, hem aconseguit la inserció laboral de 683 persones i gairebé s’ha duplicat el nombre d’empreses inscrites a la borsa de
treball.
Per dinamitzar econòmicament el Baix Ebre és fonamental potenciar sectors estratègics com són el turisme i el sector agroalimentari. I dins del turisme, la nostra aposta es centra en el cicloturisme i per això hem treballat per aconseguir els segells de
Cicloturisme i Senderisme de l’Agència Catalana de Turisme, una certificació que garanteix que el viatger pot gaudir d’una experiència sostenible i
que permet millorar l’economia local i redueix l’impacte sobre el medi
ambient. No hem d’oblidar que vivim en un territori fràgil i que està declarat Reserva de la Biosfera per la
UNESCO.
També per potenciar el cicloturisme hem ampliat els quilòmetres de Via Verda. Ara el Camí Natural Via Verda de la Val de Zafán segueix pel traçat de la Via Verda del Carrilet de la Cava, una actuació que ha suposat una inversió de 426.863 euros, subvencionada per la Generalitat, el fons Feder, la Diputació de Tarragona i Caminos Naturales. El nostre objectiu és ampliar fins al Delta aquesta via verda i situar l’oferta cicloturística del Baix Ebre al mapa internacional. Les dades dels comptadors d’usuaris situats al Camí Natural Via Verda de la Val de Zafán ens permeten constatar que és un dels actius turístics més potents de les Terres de l’Ebre: des de principi d’any fins a l’11 de juliol hem comptabilitzat un total de 249.752 usuaris, un 54% més que durant el mateix període del 2020. Hem d’aconseguir que aquests usuaris no circulen només per l’itinerari cicloturístic, sinó que entren als nostres municipis, que descobreixen els atractius patrimonials de la nostra comarca, la nostra restauració, el nostre comerç, etc., és a dir, que la seua estada reverteixi sobre el conjunt de l’economia comarcal.
Durant els darrers anys hem coordinat el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) EbreBiosfera, que ja encara la recta final i ha implicat la posada en marxa de projectes que en el seu conjunt han mobilitzat 1,7 milions d’euros. I hem tornat a aconseguir fons europeus per posar en marxa el PECT Ebre Bioterritori, que suposarà una inversió de 3,1 milions d’euros i que té l’objectiu de potenciar models de negoci innovadors i sostenibles.
A més, des dels quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre coordinem una proposta territorial conjunta per tal de captar fons europeus del programa Next Generation. Una proposta que es centrarà en els següents eixos estratègics: nova ruralitat, turisme sostenible i transició energètica i que ens ha de permetre afrontar la crisi econòmica, social i sanitària que
vivim.
Finalment, des del govern comarcal del Baix Ebre estem compromesos amb una governança transparent, seguirem treballant perquè totes les persones de la comarca coneguen i puguen accedir i participar en les accions que desenvolupem. I, evidentment, tal com hem fet fins ara defensarem el territori i reivindicarem una llei d’amnistia, perquè és l’única solució al conflicte polític.