HomeSocietatPolèmica per les propostes d’il·luminació del monument del riu per a reivindicar-lo...

Polèmica per les propostes d’il·luminació del monument del riu per a reivindicar-lo i demanar la pau

El col·lectiu Corembe per a la reinterpretació del monument franquista del riu Ebre va anunciar que este divendres, 4 de març, a les 8 h del vespre, durà a terme “la il·luminació del monument a la Batalla de l’Ebre, per a demanar-ne, a l’Ajuntament, la rehabilitació i il·luminació, i que complisca el mandat popular de reinterpretar el monument”.

A més, el grup ha convocat la ciutadania que vulga donar suport al gest a la plaça Paiolet de Tortosa i ha anunciat que també s’encendran espelmes per a treballar per la pau i el diàleg, “i en contra de les guerres i de totes les actituds no democràtiques i totalitaristes”, en el context de mobilització ciutadana contra la guerra d’Ucraïna.

L’anunci del Corembe ha coincidit amb un altre del grup municipal de Ciutadans, que portarà el monument al pròxim ple per a reclamar a l’Ajuntament, a través d’una moció, que “mantinga i reinterprete el monument de la Batalla de l’Ebre” i, d’esta manera, “es complisca amb la voluntat expressada de forma majoritària pels tortosins a la consulta de l’any 2016”.

El mateix text també aprofita per a introduir una condemna a les guerres, en general, i a l’atac a Ucraïna, en particular, i per això proposa que “es faça una crida a la pau i la concòrdia il·luminant l’estrella superior del monument per a recordar la simbologia que l’autor va explicar en els seus manuscrits ‘per tal que mai més hi haja una guerra civil’”.

Cs continua exigint que l’Ajuntament reincorpore el monument “al catàleg del POUM pel seu valor artístic i que suspenga el permís d’obres [atorgat a la Generalitat per a retirar el monòlit] perquè, tal com marca la llei, estem en un procés de modificació puntual del POUM que afecta al monument”.

El Corembe va portar la descatalogació als tribunals, i el TSJC s’hi ha de pronunciar abans que el jutjat contenciós administratiu de Tarragona, al qual va recórrer la mateixa plataforma, es manifeste sobre si la Generalitat pot o no desmantellar el monument.

Cs fins i tot demana una subvenció de 6.000 euros al Corembeper a mantenir el monument i garantir-ne la seguretat. Al seu torn, la CUP Tortosa veu amb preocupació “la campanya organitzada pel Corembe per a seguir blanquejant el monument feixista de Tortosa” i el fet que “aprofiten les mobilitzacions que es fan arreu del territori en contra de la guerra per a segui ocupant espais on la banalització del feixisme és la seua carta de presentació”. També acusa el Corembe de plantejar els mateixos arguments que fa servir l’extrema dreta, a través de Vox, per a demanar el manteniment del monument.

“Un dels arguments als quals s’agafa Vox és la consulta de 2016, en què poc més del 20 % del cens es va pronunciar”, afirma la CUP, que torna a demanar al PSC i a Movem que desautoritzen els seus referents vinculats al Corembe i torna a retreure a ERC que avalés la consulta “amb pregunta trampa” del 2016.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 79

Últimes notícies