HomeSalutPressa i pressió pel nou hospital de referència de les Terres de...

Pressa i pressió pel nou hospital de referència de les Terres de l’Ebre

La comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprovar finalment, el passat 5 de maig, la proposta de resolució anunciada inicialment pel PSC el juny del 2021 per a demanar un nou hospital, quan el context no era ni de bon tros l’actual, definitivament obert a la construcció d’un nou centre després de l’aprovació d’una moció al ple del Parlament i de la declaració d’intencions feta pel conseller Argimon a Tortosa el passat 27 d’abril.

En esta ocasió, la promesa ha acabat d’activar sense marxa enrere la pressió política i ciutadana perquè no torne a passar com el 2006, quan l’anunci d’un nou hospital va quedar en un no-res, si bé els socialistes recorden que es va arribar a redactar el Pla funcional i que el projecte va encallar abans d’abordar el projecte constructiu.

Setze anys després, les reaccions celebren el canvi de parer del Departament de Salut, que des d’aquell segon tripartit no apostava per fer un hospital nou -en un emplaçament nou- al territori, però a la vegada no pensen donar cap treva al Govern. Així, la proposta aprovada per la comissió de Salut, finalment registrada de forma conjunta pels socialistes, els comuns i la CUP, és una petició perquè es garantisca el finançament del projecte en els propers anys.

La proposta, que es va aprovar amb els vots favorables dels partits que donen suport al Govern, també incloïa l’exigència de “les mínimes condicions exigibles d’accessibilitat i mobilitat, essent necessària la bona connexió amb la C-12”, i la necessitat d’espais “destinats a aparcaments” i a “qualsevol necessitat de creixement futur”. El text instava a “col·laborar amb l’Ajuntament de Tortosa de forma urgent per a buscar una ubicació que complisca els requisits expressats en els punts anteriors”.

El consistori ja ha proposat uns terrenys, de 70.000 metres quadrats entre la C-12 i Roquetes, i la Generalitat n’ha fet una petició formal abans d’avaluar la viabilitat d’este emplaçament concret, però el fet que el Govern revelés que no es posaria en la tramitació del nou hospital fins que no estiga acabada l’ampliació urgent de l’actual Verge de la Cinta, cap al 2025, ha redoblat l’ofensiva política per a intentar escurçar els terminis.

Els tres partits proposants de la proposta de resolució aprovada el 5 de maig, ja n’han anunciat una altra que plantejarà un calendari d’execució del projecte de construcció del nou hospital. Consideren que els tràmits haurien de començar ja enguany i que l’ampliació del Verge de la Cinta, tot i ser necessària, no pot endarrerir la construcció d’un nou complex hospitalari. També ERC s’hi ha mostrat d’acord en este punt, així com Cs, el PP i Vox des de l’oposició.

El Parlament ratifica l’aposta per un nou centre i el PSC,
la CUP i els comuns exigixen posar-s’hi ja,
amb el vistiplau i d’ERC

A banda, el PSC aposta per presentar mocions als ajuntaments ebrencs per a demanar que Salut comence la redacció del projecte del nou centre, i la CUP reclama que es cree una comissió de seguiment que integre “tant la societat civil organitzada a través de la Plataforma per un nou hospital com la junta de personal del Verge de la Cinta”.

“El 2023 hem de tenir ja partida pressupostària per a contractació i execució”, planteja el diputat ebrenc del PSC Joaquim Paladella. Els socialistes consideren que només així es podrà tenir el nou hospital a punt a finals d’esta dècada.

“S’ha de determinar què i quan s’ha de fer tant per part del Departament de Salut com de l’Ajuntament de Tortosa, i si totes les forces polítiques estem d’acord amb el què, el com no pot ser un entrebanc”, va concloure en seu parlamentària Laia Estrada, de la CUP. “Necessitem concrecions i realitats més enllà de les promeses”, va demanar el diputat dels comuns en representació de Movem Terres de l’Ebre, Jordi Jordan, que vol evitar que el 2025 “ens diguen que amb l’ampliació ja no és necessari un nou hospital”.

Per part dels grups que sostenen el govern, Irene Negre, de Junts per Catalunya, va matisar a la mateixa sessió de la comissió de Salut que “cal garantir la qualitat assistencial per als professionals i per als usuaris fins que es tinga este nou hospital” i que no és incompatible la “reforma inajornable” del Verge de la Cinta amb un nou hospital que cal tramitar “com déu mana” i “sense començar la casa per la teulada”.

Al seu torn, Maria Jesús Viña, d’Esquerra, va lamentar que “s’haja perdut tot un any imprescindible [fins que el seu soci de govern ha fet efectiu el canvi de plans] per a la faena que cal fer en inversions en Salut al territori”, però va apostar per tancar files amb la posició acordada entre el Departament de Salut i l’Ajuntament de Tortosa i per accelerar. “S’ha de començar a treballar ja en el nou hospital i no pot ser que la promesa l’haja de complir potser un nou conseller”, va tancar Viña. ERC i Junts van retirar les esmenes a la proposta perquè consideraven que el Govern ja ha concretat les solucions per al futur de l’hospital de referència.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 6

Últimes notícies