HomePolíticaPSC i Junts demanen la compareixença de Torrent al Parlament per a...

PSC i Junts demanen la compareixença de Torrent al Parlament per a explicar l’aplicació del fons nuclear

Junts i PSC han demanat la compareixença a la comissió d’empresa i treball del Parlament al conseller Roger Torrent per a “explicar l’aplicació” de la llei del fons nuclear. La petició s’ha signat conjuntament entre els dos grups parlamentaris i ha estat impulsada per les diputades ebrenques Mònica Sales i Irene Negre -de Junts– i el diputat Joaquim Paladella, del PSC.

Irene Negre ha explicat en declaracions a Ebredigital.cat que “hi ha la sospita que no s’estiga activant l’aplicació de la llei” de l’impost nuclear després que fos modificada el passat mes de desembre amb els vots de Junts, PSC i Ciutadans. L’impost nuclear, que preveia inicialment destinar un 20 % de la recaptació del nou tribut a les nuclears -uns 24 milions d’euros anuals- a projectes de diversificació econòmica a vint quilòmetres a la rodona de les centrals, finalment va ser modificat i aportarà un 50 % de la recaptació -uns 60 milions anuals- i es destinaran a projectes situats a fins a 30 km de les centrals catalanes. La meitat de la recaptació, 30 milions anuals, es destinaran a la zona del PENTA I, entre 0 i 10 km de les centrals, i l’altra meitat es destinarà a la zona d’entre 10 i 30 km al voltant de les centrals. En queden fora els municipis de més de 12.000 habitants.
La modificació de la llei va causar malestar a les files d’ERC, que havien ideat l’impost, i des del Departament d’Empresa portaven ja un any treballant en l’aplicació del reglament que havia de regular quins projectes podrien rebre diners del fons. Ara, un cop s’ha modificat la llei, des del grup de Junts temen que se n’endarrerisca la implementació i l’arribada del fons al territori per interessos partidistes. “No podem permetre que la llei es quede encallada”, assegura Irene Negre. Segons la diputada de Junts, el proper pas l’ha de donar el Departament d’Empresa en la constitució de l’organisme que ha de governar el fons, amb representació de diverses administracions i entitats dels municipis incloses en les àrees PENTA I i PENTA II.

Tot i això, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha assegurat que la Generalitat treballa actualment per a saber si, amb la nova llei, es pot aplicar el reglament en què s’estava treballant, i que no es demore l’aplicació del fons. “Cal fugir de tàctiques partidistes” i treballar per a veure si el nou reglament “pot fer que els municipis de la zona del PENTA I puguen tenir finançament per a projectes de diversificació econòmica” ja enguany.

La zona del PENTA II, com que no estava inclosa de forma íntegra en la llei vigent abans de la modificació de desembre, es repartirà els fons de forma equitativa entre els ajuntaments. Així, per a 2023, tindran uns 400.000 euros per a destinar a polítiques d’ocupació i de creixement econòmic. De cara a l’any vinent, els diners es destinaran a projectes estratègics, com en el cas de la zona PENTA I.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 66

Últimes notícies