HomeSocietatPues d’acer i electrorepulsió, entre els sistemes antiaus per a protegir la...

Pues d’acer i electrorepulsió, entre els sistemes antiaus per a protegir la catedral de Tortosa

La colònia de coloms present a la ciutat de Tortosa és un dels handicaps de les tasques de neteja i restauració de la façana de la catedral de Tortosa, uns treballs que van iniciar-se la setmana passada a la cruïlla central. De fet, segons explica el mossèn Víctor Cardona, delegat de mitjans de comunicació social del Bisbat de Tortosa, “un dels apartats del projecte realitzat pels arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso, així com pel restaurador Manel Iglesias, està dedicat a protegir la façana per a evitar que, un cop executades estes tasques de neteja, la colònia de coloms la torne a embrutar”.

“Les aus embruten molt i els seus excrements són molt corrosius”, detalla Cardona, que afegix: “quan vam arreglar les cúpules del sagrari em vaig quedar espantat del que va sortir d’allí… Entre cúpula i cúpula, hi ha un canal de desguàs que estava taponat pels seus excrements”. Així doncs, per tal d’evitar que els coloms danyen i malmeten de nou la catedral, es combinaran una sèrie de sistemes actius i passius que servisquen de protecció perquè els coloms no s’acosten a este element patrimonial del municipi.

Els actius consistixen en la col·locació de sistemes d’electrorepulsió per tal de dissuadir estes aus. “Són com unes bandes que s’instal·laran  a la façana de color pedra, fetes amb material PVC, un conductor elèctric que emetran uns impulsos elèctrics molt baixets”, conta el delegat de mitjans de comunicació del Bisbat de Tortosa. Este sistema produïx unes petites descàrregues elèctriques, fet que permetrà que les aus no s’hi apropen o s’hi instal·len.

Els sistemes passius consistiran, d’una banda, en cables destensats perquè les aus, en posar-s’hi a sobre, davant la inestabilitat del cable, no se senten segures i també marxen. D’altra banda, s’instal·laran també diverses files de pues d’acer -com les que es poden veure a sobre d’alguns fanals- que se situaran en alguns llocs concrets de geometria complicada, escàs espai, o en què estèticament no quede bé passar cables.

Tant els sistemes actius com els passius seran del color de la pedra de la façana de la catedral, per tal que passen desapercebuts i s’integren a la imatge de la catedral. “A Sant Pere del Vaticà et quedes sorprés perquè no veus cap colom al voltant. En canvi, quan puges dalt t’adones que està tot ple de cables i de punxes que des de sota no ho veus”, indica el mossèn.

Els arquitectes i el restaurador han comptat amb les aportacions d’una empresa especialitzada en el control de plagues que van venir per fer-ne l’estudi i presentar propostes concretes. En este sentit, Cardona assenyala que “tots estos sistemes estan molt precisats i estudiats per tal de complir la normativa per a la protecció i cura del monument, però també la llei que tracta la cura i la protecció de les aus”.

La neteja i restauració de la catedral de Tortosa tindrà un cost de prop de 500.000 euros, que compta amb el finançament del Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa. El Bisbat de Tortosa va adjudicar les obres, a través d’un concurs per invitació, a l’empresa valenciana Estudio Métodos de la Restauración (EMR). “Si ara fem la gran feinada de neteja i restauració i, per exemple, en quinze dies tornen a establir-se els coloms a sobre de la imatge de la Mare de Déu i la malmeten… són moltíssims diners els que s’invertixen perquè en dos dies torne a estar brut. És per això que hem hagut de buscar solucions”, afirma Cardona.

Durant el termini d’execució de les obres, que preveuen allargar-se durant un any, estos sistemes antiaus s’implantaran d’una forma provisional, per tal de netejar la façana i al mateix temps controlar que no s’apropen les aus. I segons aniran acabant-se els treballs s’instal·laran de forma definitiva.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

86 + = 88

Últimes notícies