HomePolíticaQuè significa i que pot passar amb la qüestió de confiança presentada...

Què significa i que pot passar amb la qüestió de confiança presentada per Meritxell Roigé?

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, no ha volgut esperar més temps, i després de veure que el pressupost municipal per al 2022 no tirava endavant pel vot contrari de l’oposició (11 vots a 10) ha anunciat que se sotmetrà a una qüestió de confiança. Es tracta de la primera vegada que això succeeix a l’ajuntament tortosí, i per al govern municipal (Junts per Tortosa i PSC) significa una aposta valenta si tenim en compte que de no superar-la, començaria a comptar el rellotge per una possible moció de censura i un canvi d’alcalde, amb la complexitat que això suposaria per posar d’acord a forces amb idees i programes tan diferents com els que tenen ERC, CUP, Ciutadans i Movem.

L’alcaldessa ha dit per activa i per passiva que no aprovar el pressupost per al 2022 és una irresponsabilitat perquè no permetria poder utilitzar 3,8 milions d’euros d’ingressos addicionals i acusa als grups de l’oposició (Movem, ERC, Ciutadans i CUP) de fer una política destructiva i de desgast pensant només en les eleccions municipals del 2023.

La llei preveu que un alcalde pugui presentar una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació de diferents assumptes, un d’ells és el cas del pressupost de l’Ajuntament. Si es perd, s’obre pas a 30 dies de termini perquè l’oposició presenti una moció de censura que haurà de comptar amb una majoria absoluta per ser aprovada.

Una qüestió de confiança lligada als pressupostos municipals es tramita d’acord a l’article 197 bis de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) de 1985. La qüestió de confiança ha d’estar present en l’ordre del dia del Ple municipal en què es debaten els pressupostos i la votació es realitza per sistema nominal de crida pública. Per a la presentació de la qüestió de confiança serà requisit previ que l’acord corresponent hagi estat debatut en el Ple i que aquest no hagi obtingut la majoria necessària per a la seva aprovació, com és el cas del pressupost municipal per al 2022 rebutjat en la sessió plenària del passat 30 de desembre.

En el cas que la qüestió de confiança no obtingués el nombre necessari de vots favorables per a l’aprovació de l’acord, s’entendrà atorgada la confiança i aprovat el projecte si en el termini d’un mes des que es votés el rebuig de la qüestió de confiança no es presenta una moció de censura amb candidat alternatiu a alcalde, o si aquesta no prospera.

La normativa indica que l’alcalde d’un municipi no podrà plantejar més d’una qüestió de confiança en cada any, comptat des de l’inici del seu mandat, ni més de dos durant la durada total d’aquest. A més, la llei indica que tampoc es podrà plantejar una qüestió de confiança en l’últim any de mandat.

D’altra banda, si algun regidor vota a favor de l’aprovació del pressupost al qual s’ha vinculat la qüestió de confiança, no podrà signar per a la presentació d’una moció de censura contra l’alcalde que l’hagi plantejat fins que transcorri un termini de sis mesos. Però no és el cas perquè els 11 regidors de l’oposició van votar en contra del pressupost. Així mateix, durant aquest termini, tampoc aquests regidors podran emetre un vot contrari a l’assumpte al qual s’hagués vinculat la qüestió de confiança, sempre que sigui sotmès a votació en els mateixos termes que en tal ocasió. En cas que s’emeti aquest vot contrari, aquest serà considerat nul.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies