HomeCulturaRacó dels artesans del Mas de Barberans amb vocació internacional

Racó dels artesans del Mas de Barberans amb vocació internacional

El Mas de Barberans acollirà el cap de setmana del 3 i 4 d’agost el Racó dels Artesans, la Fira monogràfica de les Fibres Vegetals, que enguany arriba a la dissetena edició i que juntament amb les d’Issigeac i Vallebregues, a França; Vilanova di Bagnacavallo, a Itàlia; Lichtenfels, a Alemanya; o Salt, a Catalunya, forma part del circuit europeu de fires de fibres vegetals. “Hi ha hagut una certa revifalla d’este tipus de fires, particularment a França, potser perquè cada vegada hi ha més persones conscienciades amb els valors de la sostenibilitat, la proximitat i el respecte a l’entorn, valors intrínsecs a l’artesania de les fibres”, apunta el cisteller Joan Farré, president de l’Associació de Cistellers de Catalunya, al butlletí del Museu de la Pauma.

Farré destaca també la vocació internacional d’estos encontres com a punt de trobada per a compartir experiències i coneixements. Organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans, amb l’assessorament de l’Associació de Cistellers, enguany esta fira comptarà amb la presència d’una seixantena d’expositors, dels quals aproximadament 40 són artesans i artesanes que treballen les fibres vegetals, amb una important representació internacional, de països com Holanda, Anglaterra, Dinamarca, Bèlgica, França o Alemanya. També venen artesans i artesanes d’altres punts de Catalunya i de l’Estat (País Basc, Galícia, Andalusia, País Valencià i Mallorca). “És molt interessant l’intercanvi que es genera tant pel que fa a les tècniques que es poden emprar per a treballar un mateix material, com a la utilització de materials diferents”, apunten els organitzadors, tot precisant que un dels atractius principals de la fira és veure les demostracions de l’ofici que fan els artesans i artesanes a les parades. Molts són fidels al Racó dels Artesans, és a dir repetixen cada any, però enguany podem destacar algunes novetats: d’una banda, Joan Rovira, que elabora joies amb plata i bambú; i d’una altra, Armi Campaña, del País Valencià, que confecciona espardenyes amb sola de jute i punt de ganxo amb fil de cànem tenyit per ella mateixa, a més de molta cistelleria tant contemporània com tradicional. També hi haurà una parada específica per a mostrar les peces de pauma creades durant el curs escolar 2018-2019 dins el projecte educatiu ideat per Maria Pons No tot és pauma, que ha estat coordinat pel Museu de la Pauma amb la participació de l’Escola Teresa Subirats de Mas de Barberans i monitoritzat per les artesanes del Museu.

Paral·lelament al Fibres Campus, per a explorar les possibilitats artístiques de les fibres vegetals tindrà lloc la construcció d’una escultura feta de vímet i de plaques de metall. Amb el títol de Willow Towers, esta obra és un projecte dels artistes cistellers Jan Johansen, de Dinamarca; i Klaus Titzea, d’Alemanya que posaran en comú dos maneres diferents d’expressar la creativitat del vímet. Un dels objectius principals del Racó dels Artesans del Mas de Barberans, que enguany inaugurarà la presidenta del Centre d’Estudis Seniencs, Victòria Almuni, és apropar l’artesania de les fibres vegetals i transmetre els seus valors a un públic cada vegada més ampli. Per això també hi haurà exposicions (una amb les peces guanyadores de les dotze edicions del Certamen Internacional de les Fibres Vegetals i una altra sobre l’artesana basca Beatriz Unzueta), tallers, espectacles de circ de carrer que realitzarà l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta, menjades populars o música de jota amb Guardet i la seua rondalla, el grup de Jota Planera i Paracota.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 67

Últimes notícies