HomeSocietatReportatge · La filla d’‘El soldat alt’

Reportatge · La filla d’‘El soldat alt’

Jim Higgins va salvar la vida del nen Manuel Álvarez en un bombardeig ferotge a Corbera d’Ebre. El noi, corprès per la gosadia i l’estatura del soldat, publicaria anys després El soldat alt, un dels llibres més icònics de la Batalla de l’Ebre, i que recorda la figura d’este brigadista canadenc i els horrors de la guerra.

Esta setmana, la filla d’El soldat alt, Janette Higgins, ha tornat a les Terres de l’Ebre per a homenatjar la figura del seu pare i les brigades internacionals, i també per a presentar el llibre sobre les vivències del seu pare. Jim Higgins. Luchando por la democracia. Memorias de un activista canadiense en la Guerra Civil española es va presentar a Corbera d’Ebre i a Gandesa esta setmana.

El brigadista canadenc Jim Higgins es va allistar com a voluntari i va combatre a l’Ebre i a altres batalles de la Guerra Civil espanyola. Va creuar mig món per a defensar la democràcia i combatre el feixisme.

Durant la seua estada al conflicte, va tenir relació amb diversos oficials i també amb els habitants de diverses poblacions que van ser escenari del conflicte. Ja de gran, el 1977, les seues filles li van insistir perquè redactés les seues memòries, sense saber que ja ho havia començat a fer molts anys enrere, al 1939, durant la retirada i un cop retornat ja a casa. “No en sabíem res, del seu passat. Teníem pistes que havia estat a la Guerra Civil espanyola i li vam dir que ho escrivís”, ha assegurat la seua filla. Jim Higgins va acabar morint l’any 1982.

No va ser, però, fins l’any 2017, que la seua filla Janette va poder llegir els seus manuscrits i tenir accés a una sèrie de gravacions en cinta que havia enregistrat, i va conèixer la dimensió que tenia la història del seu pare. Llavors va decidir bolcar-se a ordenar el relat, documentar-lo i contrastar-lo per a poder-lo fer públic. Va recórrer a estudiosos, professors d’universitat, historiadors i també a diversos arxius documentals, per a poder contrastar i posar llum a la figura del seu pare, acreditant cada frase de les seues memòries. La troballa que més la va sorprendre va ser que formava part dels serveis d’intel·ligència del seu país.

Higgins definix la recerca com “un autèntic trencaclosques”, fins que ha pogut reconstruir les principals vivències del seu pare. El títol del llibre Fighting for Democracy: The True Story of Jim Higgins, es va traduir al castellà i va ser editat per la Universitat de Saragossa amb el nom de Jim Higgins. Luchando por la democracia. Memorias de un activista canadiense en la Guerra Civil española. Ja es pot trobar a les llibreries.

El passat divendres, dia 14, Janette Higgins va arribar a la Terra Alta, on durant esta setmana ha pogut visitar de primera mà alguns dels escenaris de la Batalla de l’Ebre, i també s’ha desplaçat fins a Terol. Ha presentat el seu llibre a Corbera d’Ebre -al centre d’interpretació 115 dies- i a Gandesa -al Centre d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre- i properament es desplaçarà a Barcelona per a seguir donant a conèixer la història del seu pare.

Sobre la recuperació de la memòria històrica, Higgins reconeix que l’Estat ha fet “progressos” en les darreres dècades i que ha avançat en el reconeixement de les figures que van combatre a la Guerra Civil i també dels represaliats del franquisme. “Això em fa feliç. Sé que hi ha molta controvèrsia, però és important que hi haja reconciliació. Hi ha descendents dels dos bàndols que encara viuen, i han de saber que això és molt humà”, assegura.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

57 + = 64

Últimes notícies