HomeSense categoria#REPORTATGE · Les orenetes, un aliat contra el mosquit tigre

#REPORTATGE · Les orenetes, un aliat contra el mosquit tigre

EDICIÓ PAPER // L’oreneta és un dels principals depredadors naturals del mosquit tigre, i s’ha de protegir. Esta és la idea innovadora que defensa la campanya de prevenció anual contra el mosquit tigre a Alcanar, municipi on este insecte té una gran presència. Així, a més d’incloure tractaments a la via pública i informació sobre l’autoprotecció ciutadana i conscienciació sobre el fet de no acumular aigua en envasos, el pla d’actuació d’este estiu preveu la protecció de les orenetes i els seus nius.

“No hi ha millor insecticida que els que ho són de manera natural. L’oreneta de cua blanca i els ratpenats, autòctons del territori, són espècies amenaçades i ambdues tenen una funció molt important en la cadena tròfica”, explica Jordi Bort, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcanar en declaracions al Setmanari l’Ebre. I així ho demostren les xifres. Cada oreneta consumix al llarg de l’any 55 quilograms d’insectes, entre mosquits, mosques i pugons. Això significa que aquests ocells són un excel·lent element de protecció, ja que 55 kg equivalen, aproximadament, a 310.250 insectes.

Protecció dels nius
Tanmateix, una part de la societat trenca els nius de les orenetes quan els ocells els construïxen al seu habitatge. El motiu? Bàsicament, evitar els excrements que generen. Durant el 2019 es van comptabilitzar 6.741 nius trencats. Jordi Bort indica que “s’ha de consultar a les autoritats si es té un niu a casa perquè les orenetes estan protegides i els seus nius no es poden tocar”. I afegix que per tal de “poder ajudar les orenetes cua blanca no s’han de destruir els seus nius, se’ls pot ajudar instal·lant caixes nius o conservant els d’anys anteriors o creant fanguers perquè puguen construir els seus nius amb facilitat”.

L’oreneta actua com un insecticida natural contra el mosquit tigre

L’oreneta és una espècie que conviu molt amb la vida urbana i això fa que estiga amenaçada, ja que preferix viure en les façanes dels edificis que en l’àmbit rural. “Si es fan enderrocs o obres d’edificis, cal una gestió responsable, anticipar-se i comunicar-ho a l’ajuntament: s’ha de considerar el temps de reproducció de l’espècie per tal de preservar-la”, apunta.

Insecte invasor 

“El mosquit tigre és un insecte invasor que sempre hem tingut molt en compte des del consistori”, afirma Bort. Este és el cinquè any que es fa campanya de protecció ciutadana contra este animal, que es prolifera molt ràpidament i trenca els patrons del mosquit comú típic de l’Ebre i les zones humides. “El mosquit tigre pràcticament no es desplaça, té un vol molt ràpid i la picada és molt més agressiva que la del mosquit comú. Pica pràcticament a totes les hores del dia, travessa la roba i se l’identifica clarament perquè és negre amb franges blanques”, indica.

El mosquit comú forma part del dibuix de la imatge del Delta, però el mosquit tigre no. És originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu del 2004. Gràcies a la globalització s’ha instal·lat al territori i el canvi climàtic n’ha accentuat la proliferació. “Per la informació que ens ha arribat, no tenen prou càrrega per a transmetre la Covid, però sí altres malalties”, alerta Bort.

Un any estrany

Bort qualifica este any com a “estrany” per l’afectació del temporal glòria i pel confinament ciutadà, que ha fet que la vegetació i la fauna agafe força i terreny. Estos factors han fet augmentar la presència del mosquit comú, ja que els tècnics del Copate no han pogut accedir a la barra del Trabucador a fer els tractaments de control d’esta població a partir de l’extinció de les larves.

En canvi, l’afectació del mosquit tigre ha sigut similar a la d’altres anys. “Inclús podem parlar de cert èxit i satisfacció”, valora Bort. “Fem uns tres o quatre tractaments durant l’estiu amb més de 700 punts d’actuació preventiva dins del municipi d’Alcanar a partir de la neteja d’espais públics, sobretot parcs infantils, jardins on es pot acumular aigua, desguassos, fonts… espais susceptibles de reproducció”. Els altres municipis de l’Ebre on es fa este tractament preventiu són la Ràpita, la Sénia i Ulldecona.

Tot i que el mosquit tigre és present a tot Catalunya de manera igual, Bort explica que a les zones més acostumades a conviure amb el mosquit, com els aiguamolls de l’Empordà, el Baix Llobregat o l’Ebre, “estem més sensibilitzats i potser per això se’n fa més campanya”. No obstant això, advertix que si no s’actua de forma unànime en esta tasca preventiva, el mosquit tigre ens afectarà més i de manera més generalitzada.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 46

Últimes notícies