HomeOpinióReset vital

Reset vital

La gestió dels residus nuclears d’alta radioactivitat és una de les grans assignatures pendents de la indústria nuclear i els seus gestors. Els països desenvolupats estan creixent gràcies a la gran quantitat de recursos energètics que necessiten pel seu model de producció que es basa en el creixement econòmic, les elevades quantitats de residus que genera i de recursos naturals que necessita. Aquesta manera de producció està caracteritzada per un ús elevat exosomàtic (relació de consum d’energia) per a produir grans quantitats d’energia elèctrica per a poder-lo mantenir. Aquesta producció capitalista moderna està associada de manera sistemàtica a nous riscos que són originats pel gran desenvolupament tecnològic i a la gran superproducció. La necessitat que té la societat d’emmagatzemar residus radioactius produïts per les centrals nuclears són els magatzems temporals centralitzats (ATC).

L’increment de canvis en la societat originen conflictes de distribució ecològica d’aquests magatzems, conflictes que rauen en la producció, definició i repartiment del risc dels residus nuclears que tenen el seu origen en l’existència de diferents interessos, desigualtats econòmiques, valors i poder entre els diferents actors presents en el conflicte. Aquests actors són els grans holdings que gestionen aquesta energia, els ciutadans del territori on estan aquestes infraestructures i les ONG que estan a favor de les energies netes, verdes i pel tancament de les centrals nuclears. A les Terres de l’Ebre hi va haver pobles posicionats a favor del magatzem i altres en contra. Aquest procés es va viure amb molta polèmica al territori entre els pobles i va ser aquesta polèmica que va animar als ciutadans a constituir la Coordinadora Anti cementiri Nuclear de Catalunya; coordinadora que va ser clau per a la resposta social contrària a l’ATC que es va materialitzar en manifestacions, xerrades i conferències en el territori; tot va ser clau per a l’objectiu que es buscava. Em aquesta organització hi havia gent de l’àmbit local,regional i organitzacions ecologistes.

L’acceptació d’una infraestructura de residus per parts dels ciutadans en el seu territori depèn de la percepció, la seva credibilitat, la valoració tècnica sobre els impactes d’aquesta, del coneixement sobre residus nuclears i la seva participació en el projecte. Els dos posicionaments existents es van polaritzar socialment produint un gran conflicte al territori. La població portava molt temps organitzant-se per a denunciar aquestes situacions exigint un desenvolupament equilibrat. Les manifestacions i xerrades sobre l’ATC no eren temes aïllats, estaven dins la dinàmica del territori; per aquest motiu, el resultat de les manifestacions va ser un gran moviment social. Aquest moviment va ser la conseqüència de la manca de planificació i presa de decisions del govern central que va fer que s’incrementessin les externalitzacions, i per tant l’alt nivell de riscos, de costos econòmics i desequilibri territorial són transferits al territori que tenen ubicades aquestes instal·lacions saben que els beneficiaris i els que haurien de pagar els costos han de ser les Empreses Elèctriques i no la societat en el que van anomenar desplaçaments de costos. La conclusió d’aquest Reset entorn l’ATC i l’energia nuclear és que la resposta del territori, el gran nivell de resistència i l’organització va aturar el magatzem i la formació que es va adquirir des del territori sobre l’energia nuclear va servir per a la seva formació.

La participació de la ciutadania en els dissenys dels processos i la presa de decisions les hauríem d’aprofitar per fer l’últim esforç i dissenyar un nou escenari per a demanar els tancaments de les centrals del nostre territori després que el gobierno decidís allargar les concessions d’aquestes a alhora que estan treballant des de fa anys en uns nous reactors que reemplaçarien els que tenen ara mateix les centrals. Aquestes maniobres les podem entendre dins el marc de no tancament de les nuclears i sembla avalat per la UE. Caldria tornar a començar el moviment reivindicatiu per parar totes aquestes fonts d’energia i fer complir els acords ja signats de tancament.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 7 = 16

Últimes notícies