HomeMedi AmbientRestriccions en el regadiu a tot el Delta a causa de la...

Restriccions en el regadiu a tot el Delta a causa de la proliferació de llapó

La gran proliferació d’algues a tota la xarxa de regadiu del delta de l’Ebre ha obligat les comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre a aplicar, durant els mesos de juliol i agost, restriccions en el regadiu per tal de garantir la disponibilitat d’aigua a tots els camps.

Hi ha algues que penetren directament des del riu i n’hi ha d’altres que creixen a les parets de les infraestructures de reg i en reduïxen la secció. La transparència de l’aigua -per manca de sediments- i les elevades temperatures contribuïxen, entre d’altres factors, a la seua proliferació.

Malgrat tractar-se d’una problemàtica que es repetix tots els estius, este any és la primera vegada que en el cas de la Comunitat de Regants de la Dreta s’han vist obligats a aplicar restriccions de regadiu: “Este és l’any que ho estem patint més. La gran proliferació de llapó impedix que l’aigua circule a la velocitat i en la quantitat que hauria de baixar i això fa que tinguem dificultats per a entregar l’aigua als pagesos”, explica Manel Ferré, president dels regants de la Dreta de l’Ebre. La Comunitat calcula que les algues reduïxen fins a un 10% l’arribada d’aigua als arrossars.

Sistema de tanteig

La gran presència de llapó a la xarxa de regadiu, per una banda, i la impossibilitat de reaprofitar l’aigua dels canals de desguàs per la presència de cargol poma, han obligat la Comunitat de la Dreta a aplicar un sistema de “tanteig” en el regadiu. Este sistema consistix a tancar l’aigua a una zona de reg equivalent al consum de 3m3/s durant 48 hores. L’aigua sobrant es redistribuïx “de manera equitativa” entre la resta d’àrees per tal que puguen rebre la quantitat suficient per a les necessitats del cultiu.

Este sistema és rotatiu i té una temporalitat de 15 dies. De moment al marge dret s’aplica des del passat 28 de juny i han aprovat una pròrroga que finalitzarà el 15 d’agost. Els regants esperen no haver d’aplicar ja més restriccions a partir d’esta data, ja que el cultiu de l’arròs ja estarà estabilitzat i no tindrà tanta necessitat d’aigua. “El juliol és el mes més complicat, ja que és quan més aigua necessita el cultiu i quan més creix el llapó”, explica Meritxell Jardí, tècnica de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre. En el cas de l’hemidelta esquerre, també han hagut d’aplicar restriccions en el regadiu per tal de garantir la disponibilitat d’aigua a tots els arrossars.

Prohibit l’ús de fitosanitaris

Des de fa uns anys els regants han de combatre la presència d’algues a les infraestructures de reg a través de la retirada manual o amb maquinària, ja que no poden fer servir productes fitosanitaris per a eliminar-les. Antigament es feia servir com a alguicida la pedra blava de sulfat de coure, ara totalment prohibit. “Se’ns fa molt difícil de controlar amb mitjans mecànics, ja que disposem de més de 700 quilòmetres de xarxa i 75 quilòmetres del canal principal”, advertix Manel Ferré, que recorda que els costos de retirada de llapó s’han multiplicat els darrers anys, ja que implica una gran inversió en hores de treball de maquinària i de personal.

En el cas de la Comunitat de l’Esquerra ho han quantificat amb una inversió de 300.000 euros per campanya. “Durant juny i juliol has de destinar tota la maquinària i moltes hores de personal per a la retirada del llapó i, mentrestant, no s’està fent les tasques de manteniment habitual de la Comunitat”, diu Jardí.

La setmana passada les dos comunitats de regants es van reunir amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a abordar esta problemàtica. Des dels regants demanen que s’autoritze l’ús d’un altre alguicida que puga substituir la pedra blava i combatre la proliferació de llapó a la xarxa de regadiu. En la reunió es va acordar començar a fer proves enguany amb productes mediambientalment autoritzats.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 64 = 67

Últimes notícies