HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catRutes 32. Equipaments contemporanis al curs baix del riu Ebre

Rutes 32. Equipaments contemporanis al curs baix del riu Ebre

Amb aquest tanquem la sèrie d’escrits que fan referència a les Rutes d’Arquitectura, una iniciativa del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb les quals el Centre Obert d’Arquitectura ens permet descobrir part del patrimoni arquitectònic de Terres de l’Ebre, a través d’aquests itineraris temàtics.

Equipaments contemporanis al curs baix del riu Ebre és la darrera de les quatre rutes que recorre les Terres de l’Ebre i ens proposa un itinerari en cotxe, d’un dia de durada, per algunes de les obres d’arquitectura contemporània més rellevants en el sector dels equipaments realitzades al curs baix del riu Ebre, des d’Ascó fins a Amposta, just al límit del Delta.

L’agrupació de les obres que conformen aquest itinerari floreixen al llarg del riu Ebre permetent traçar punts en comú entre aquestes arquitectures, com la contundent modernitat que tots proposen: línies clares, volums prismàtics i composició sòbria i que, en conjunt, ens mostra una arquitectura d’alta racionalitat, sense renunciar a moments d’emoció, i d’una rotunditat que pot ser un refugi a la duresa del paisatge ebrenc, realitzada per arquitectes contemporanis locals.

Així podem gaudir d’obres com l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, de David Sebastian i Gerard Puig; el pavelló firal de Tortosa, obra de Mario Corea, Emiliano López i Lluís Morán; el Campus Universitari de la URV a Terres de l’Ebre, creat per Josep Ferrando, Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas; la nova plaça de la Catedral, el Centre Cívic de Ferreries o la piscina, vestidors i sala poliesportiva de Jesús totes obres de Josep Camps i Olga Felip.

Deixant Tortosa la ruta ens porta riu amunt fins a arribar a Móra d’Ebre on visitarem l’Arxiu Històric Comarcal de la Ribera d’Ebre, obra de Meritxell Inaraja per continuar després fins Ascó, final de la ruta, on poder contemplar el Museu de l’Energia, novament obra de Josep Camps i Olga Felip.

Una ruta que recull una sèrie d’obres que, com diuen alguns dels seus autors, no es relacionen amb el paisatge, simplement es juxtaposen coexistint sense tensió, contextualitzant i relacionant perfectament el patrimoni cultural, la funció urbana i els espais públics amb el riu Ebre.

Finalment, hi ha una cinquena ruta que, sota el nom Els cellers cooperatius de Cèsar Martinell, itinera per les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona oferint un recorregut per l’arquitectura del vi de la mà de l’obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, passant pel Pinell de Brai i Gandesa, posant de relleu alguns dels cellers més rellevants del territori, especialment representatius de la seva etapa modernista.

Espero que pugueu gaudir de les cinc rutes que he anat desgranant aquestes setmanes i que ens permetran conèixer l’arquitectura moderna i contemporània, menys visibilitzada, però molt present en l’imaginari col·lectiu, a través d’una proposta pionera que vol incorporar la veu d’arquitectes i amants de l’arquitectura perquè proposin rutes amb una mirada personal. Des de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes seguirem treballant per proposar noves rutes que ens permetin apropar l’Arquitectura a la ciutadania i difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic.

Podeu consultar més detalls d’aquestes rutes a https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/equipaments-contemporanis-en-el-curs-baix-del-riu-ebre/ i a https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/els-cellers-cooperatius-de-cesar-martinell/.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

82 + = 89

Últimes notícies