HomeSalutSalut admet que ha “alentit” el cribratge del càncer de colon i...

Salut admet que ha “alentit” el cribratge del càncer de colon i recte a l’Ebre

La falta d’especialistes és un fet a la Regió Sanitària ebrenca i actualment està tenint un impacte especial en el programa de detecció precoç de càncer de colon i recte, ja que, segons va reconèixer el director territorial de Salut Joan Nin, s’ha passat de tenir en nòmina una desena de digestòlegs a la meitat.

Això ha fet “alentir” l’enviament de cartes a les persones de 50 a 69 anys, a través de les quals s’oferix la possibilitat de realitzar un test immunològic per a detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista i, en cas que la mostra surta positiva, ser sotmesos a una colonoscòpia. Això implica, segons les dades de Salut, unes 700 colonoscòpies anuals de prevenció, que s’afegixen a les 700 d’assistencials o de control a pacients amb altres patologies. La falta de digestòlegs ha portat a reduir el ritme.

“En algunes zones, encara no hem enviat les cartes, però en cap cas no s’ha aturat el programa”, va matisar Nin, que garantix que en el cas de detecció de sang en femta, el pacient serà sotmès en qualsevol cas a una colonoscòpia abans de tres mesos. En relació amb la falta de digestòlegs, Maria José Rallo va assegurar que s’està fent publicitat de l’oferta de places i negociant convenis amb altres hospitals per a compartir especialistes. Nin avisa que el problema no és exclusiu de les Terres de l’Ebre i respon a “un dèficit de planificació que no es resoldrà a curt termini”.

D’altra banda, la directora d’Atenció Primària a l’Ebre, Esther Gavaldà, va destacar que, tot i la reducció suplementària del nombre de professionals disponibles a l’estiu, quan els sanitaris acostumen a fer les seues vacances, no s’ha tancat cap consultori ni cap CAP, si bé sí que “s’ha reduït la intensitat de les visites” o alguns consultoris queden coberts només per un servei d’infermeria en dies puntuals. Per contra, s’han reforçat cinc equips d’atenció primària a la costa ebrenca, en zones amb més pressió turística

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 22

Últimes notícies