HomeEconomiaEls regants de l’Esquerra plantegen tancar el Canal a l’hivern per a...

Els regants de l’Esquerra plantegen tancar el Canal a l’hivern per a reduir costos

La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre ha convocat una junta general extraordinària per al dijous 4 d’agost amb un únic punt a l’ordre del dia: debatre i decidir el tancament del Canal durant els mesos d’hivern “a causa dels sobrecostos”, segons consta a la convocatòria.

Des de la Comunitat de Regants, el president de la Junta de Govern, Javier Casanova, ha explicat que des de l’entitat creuen que ha arribat el moment de posar a debat la gestió de l’aigua durant els mesos de l’hivern al Delta, quan ja no hi ha una necessitat per al cultiu de l’arròs, una gestió que fins ara ha vingut marcada per les mesures agroambientals, que obligaven a mantenir els camps inundats a l’hivern, i també per la lluita contra el cargol maçana, amb mesures com la salinització i el rentat de camps i desguassos.

La realitat, però, és que estos dos condicionants ja han desaparegut, ja no es fa la inundació dels camps d’arròs a l’hivern, i el Grup Ad Hoc de lluita contra el caragol maçana es tancarà el pròxim octubre. “A partir d’aquí hem de plantejar què fem, en un context en el qual els costos de l’energia s’han disparat”, ha explicat Casanova. De fet, al 2021, la Comunitat va pagar una factura de llum de 900.000 euros, gairebé un 50 % més que l’any anterior, malgrat haver estalviat un 25 % de kilowatts.

Davant este nou escenari, la Comunitat proposa als comuners el tancament del Canal durant l’hivern (entre els mesos de novembre a abril), ja que recorden que les necessitats agronòmiques del cultiu de l’arròs durant l’hivern són mínimes. El plantejament de la Comunitat és tancar el Canal aigües avall de l’Aldea, cosa que permet garantir el compromís de regadiu amb els comuners de l’horta de l’Aldea, que necessiten aigua durant gairebé tot l’any, i també per a mantindre els compromisos amb el CAT. “Nosaltres ens devem als comuners i a les seues necessitats agronòmiques”, ha recordat Casanova.

La gestió de l’aigua, a debat Esta proposta de la Comunitat de Regants ha obert el debat sobre la gestió del l’aigua al delta de l’Ebre i, de fet, hi ha hagut ja reunions entre regants, el Departament d’Acció Climàtica i la resta de sectors afectats per esta mesura, com poden ser aqüicultors, pescadors o caçadors. “Nosaltres som del parer que com més aigua circule i com més voltes done l’aigua millor”, ha explicat Jesús Gómez, director dels Serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Gómez diu que entén els arguments del regants davant este increment de costos i “ara cal posar damunt la taula com es gestiona l’aigua al Delta quan acaba la campanya de l’arròs”.

Segons Gómez, “tots els sectors productius coincidixen que com més aigua hi haja al Delta i com més temps n’hi haja, millor”, però també ha reconegut que fins ara “era un gestió que assumia la Comunitat de Regants, sobretot pel que fa als costos, i ha arribat el moment de plantejar una gestió compartida”.

De fet, des dels regants Javier Casanova coincidix “que cal fer valer la gestió de l’aigua més enllà de les necessitats agrícoles”, i ha recordat totes les millores que s’han fet a tot el sistema de desguàs i de bombeig de la Comunitat per tal de fer circular l’aigua dolça a la llacuna del Canal Vell i a la badia del Fangar, fet que beneficia pescadors i productors de mol·lusc, a més de millorar la qualitat ambiental d’estos habitats. De fet, es calcula que cada any l’aigua dolça que la Comunitat injecta a la badia i a la bassa supera els 14 milions de metres cúbics.

Sobre esta mesura plantejada pels regants, Álvaro Acero, president de la Federació de Producció de mol·lusc del delta de l’Ebre, s’ha mostrat convençut que s’arribarà a un acord beneficiós per a tothom. “Fins ara esta gestió de l’aigua l’ha assumit la Comunitat de Regants i és l’hora de buscar solucions conjuntes”, ha insistit Acero.

Malgrat que el tancament del canal de l’Esquerra a l’hivern pot semblar una decisió dràstica, cal tenir en compte que des de fa uns anys, a causa de la lluita contra el cargol maçana, la circulació d’aigua al Delta durant els mesos d’hivern estava molt restringida. Fins ara el canal es tancava el 10 de novembre, s’obria al desembre i es tornava a tancar al gener. Amb tot, la Comunitat calcula que l’estalvi energètic de mantenir el Canal sec durant tot l’hivern seria d’un quants milers d’euros.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 28

Últimes notícies