HomeSocietatAugmenten les denúncies per violència masclista a l'Ebre

Augmenten les denúncies per violència masclista a l’Ebre

Les denúncies per violència masclista augmenten a les Terres de l’Ebre este any, i la xifra registrada durant els primers mesos del 2022 ja iguala les que es van interposar en tot el 2021.

En dades, en tot l’any passat es van comptabilitzar 184 casos de violència masclista, mentre que este primer semestre de 2022, de gener fins al mes de juny, ja s’han interposat 170 denúncies, una xifra que segons ha reconegut la directora dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, “és preocupant, però també podria significar que cada cop s’està denunciant més”.

Lleixà ha remarcat que malgrat s’haja registrat este increment, “també se’n pot fer una lectura positiva, perquè pot significar que les dones estan denunciant cada cop més patir estes violències, i per tant s’avança a l’hora d’identificar i lluitar contra el masclisme”. També ha afegit que cal contextualitzar estes denúncies perquè “representen només la punta de l’iceberg de totes les violències masclistes que, malauradament, encara passen desapercebudes”.

La xifra de casos ha crescut de forma similar a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre estos darrers mesos, excepte al Baix Ebre on “pràcticament s’ha duplicat d’un any a l’altre”, ha reconegut Lleixà, que també ha afegit que “durant els propers anys caldrà estar molt amatents per si esta xifra s’estabilitza o continua creixent”. La comparativa del nombre de denúncies es fa a partir de l’any 2019, moment en què, segons Lleixà, es van començar a comptabilitzar de forma unificada les denúncies de violència masclista.

 

Acompanyamanet, una eina clau

El nou protocol aprovat pel Consell de l’Advocacia de Catalunya, i que ha entrat en funcionament este passat 2021, ha ampliat la protecció que reben les dones que denuncien haver patit violència de gènere, i els permet disposar d’un advocat o advocada del torn d’ofici des que arriben a comissaria per a interposar la querella contra l’agressor, i que també les acompanyarà durant tot el procediment judicial.

A les Terres de l’Ebre, durant este any, 167 dones de les 170 denunciants han rebut assistència jurídica des de l’inici del procés, un fet que segons Lleixà “ha fomentat que hi haja més víctimes que s’atrevixen a denunciar, perquè se senten més acompanyades per part de les institucions, a la vegada que això evita que es puga abandonar el procediment davant de les dificultats que puguen sorgir en tot el camí fins a la condemna”.

La xifra registrada este 2022 evidencia també, segons la directora d’Igualtat i Feminismes, que “encara queda molta faena per a fer per tal d’erradicar la xacra del masclisme de la societat”, i ha lamentat “patir encara, en ple segle XXI, estes situacions de violència”. Lleixà també ha recordat que el paper de l’entorn de la víctima és fonamental per a poder detectar situacions de masclisme i ha animat “tothom que puga conèixer o tinga indicis que algú estiga patint violència que ho denuncie ràpidament”.
El telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista és el 900 900 120, és gratuït i permanent les 24 hores.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 79 = 80

Últimes notícies