HomeSocietatSalut descarta per ara vacunar als instituts davant el bon ritme d'administració...

Salut descarta per ara vacunar als instituts davant el bon ritme d’administració del vaccí entre els alumnes

Salut descarta per ara vacunar els alumnes que encara no estiguin protegits de la covid-19 als instituts davant el bon ritme d’administració del vaccí en aquests grups d’edat. “Ara mateix aquesta mesura no està sobre la taula, si bé de manera periòdica es van analitzant les xifres per àrees i, si més endavant es considera que pot ajudar en algun territori concret, es valorarà“, ha afirmat la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso. Els centres educatius podran consultar des de divendres a l’aplicació Traçacovid quins alumnes i professionals estan immunitzats i quins no, bé sigui perquè tenen la pauta completa de vacunació o han passat la covid-19 en els darrers sis mesos.

La possibilitat de vacunar als instituts aquest setembre, una mesura que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, havia posat sobre la taula en els darrers dies, queda aparcada de moment. El 64% dels alumnes majors de 12 anys tenen la pauta completa de vacunació i el 80,2%, l’ha iniciada, segons dades facilitades per Salut Pública. Davant aquestes dades, Salut no es planteja ara com ara anar als instituts a vacunar, ha exposat Asso, si bé no ha descartat la mesura per més endavant si en algun territori concret observen cobertures baixes entre els adolescents.

Pel que fa als docents, el 91,9% tenen la pauta completa i el 93,3%, una dosi. Asso ha afirmat que no es plantegen “en cap cas” obligar els docents que no s’hagin vacunat a fer-ho i ha afegit que tampoc seria legal en aquests moments. Aspiren, ha dit, a “convèncer-los amb arguments”.

A partir d’aquest divendres, els centres podran consultar quins alumnes i professors estan immunitzats. Aquesta és una de les principals novetats respecte del curs passat, quan l’única informació de salut disponible per als centres era en relació als contagis, segons ha explicat la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, que ha indicat que això facilitarà saber quins alumnes i quins professionals han d’estar o no confinats. Gomà ha aclarit que la informació prové dels sistemes de salut, acció emparada legalment per la modificació del decret llei aprovada aquesta setmana pel Govern.

Traçacovid els marcarà i els donarà la informació de quants i quins alumnes i professionals han de confinar-se“, ha dit Gomà, que ha matisat que l’accés a les dades quedarà restringit a les direccions dels centres, que són les persones que cada dia hauran de consultar l’aplicació Traçacovid per gestionar l’aparició de casos positius i brots.

La mesura, ha confiat la secretària general d’Educació, estalviarà als centres haver de parlar amb les famílies i el personal per demanar-los informació de salut. A més, ha remarcat que és molt positiu que els alumnes i professionals immunitzats no hagin de fer quarantena per la vacunació, tant des d’un punt de vista de salut pública com també per a la conciliació familiar.

Tres circuits per als contactes en l’entorn escolar

La informació de quins alumnes i professors estan immunitzats determinarà el circuit que hauran de seguir en cas que una persona del grup de convivència estable hagi donat positiu, ja que la resta de membres es consideraran contactes estrets. Asso ha detallat aquests circuits de l’entorn escolar.

Els alumnes i professors que no estiguin immunitzats -persones que no han passat la covid-19 en els darrers sis mesos i que no tenen la pauta de vacunació completa- hauran de fer una quarantena de 10 dies i una PCR entre el quart i el sisè dia, a un punt centralitzat o on s’indiqui des de l’atenció primària. S’entregarà una carta informativa amb el lloc, dia i hora de la PCR i del dia en què finalitzarà la quarantena, que s’haurà de completar independentment del resultat de la prova.

Els alumnes d’educació especial, infantil i primària que estiguin immunitzats no hauran de fer quarantena, però sí que hauran de realitzar un test d’antígens ràpid (TAR) el més aviat possible, el mateix dia o l’endemà del cas i en un termini màxim de quatre dies. Se’ls entregarà una carta per fer-se el TAR, on s’indiqui des de l’atenció primària.

Els alumnes d’ESO, batxillerat, formació professional i altres estudis, així com els professors, no hauran de fer quarantena, però també s’hauran de realitzar un TAR el més aviat possible (dia 0 -1, en un termini màxim de 4 dies). En aquest cas, el TAR es farà a la farmàcia.

Els grups confinats són la meitat que fa un any

Gomà ha valorat un èxit l’inici de curs per la presencialitat de tots els grups i ha garantit que la fita és seguir amb les escoles obertes. Segons Educació, la comparativa en relació al curs passat és millor: el quart dia de curs 2020-2021 hi havia 66 grups confinats mentre que enguany en el quart dia de curs són 31.

També ha destacat que el 99% dels centres no tenen cap grup confinat i que les xifres inicials són bones per una menor incidència de la covid i un percentatge de població vacunada. “Això si, amb precaució, prudència i humilitat“, ha afegit referint-se a la variant delta, que és més contagiosa. Amb tot, ha valorat l’experiència acumulada i “la bona feina” feta en el curs anterior.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 3 =

Últimes notícies