Les dades parlen per elles mateixes. En l’última dècada, el nombre de persones amb reconeixement legal de discapacitat per malaltia mental a les Terres de l’Ebre ha augmentat un 62 per cent, segons dades del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya. Estes xifres, que reflectixen un increment de 3.426 persones l’any 2014 a 5.553 el 2023, revelen una necessitat de reforçar els recursos destinats a la salut mental a la nostra regió. Els trastorns alimentaris, de l’espectre autista, de conducta, així com els trastorns d’ansietat i depressió, s’han fet cada vegada més presents en la nostra societat, i les Terres de l’Ebre no en són una excepció. En este context, cal que la salut mental passe a ocupar un lloc prioritari en les polítiques sanitàries i socials.
Este octubre, que s’ha celebrat el mes de la salut mental, és bo recordar que les persones amb problemes de salut mental necessiten una atenció que incloga des del suport sanitari fins a programes específics de reintegració social i laboral. Estos serveis no només millorarien la qualitat de vida de les persones afectades, sinó que contribuirien a reduir l’estigma social i a crear una comunitat més inclusiva i conscient de la salut mental.
La regió de l’Ebre, amb una població dispersa i amb un accés més limitat als serveis especialitzats en comparació amb altres zones més urbanes de Catalunya, necessiten amb urgència l’atenció i el suport d’institucions que treballen per a garantir una salut mental efectiva i accessible i això passa també per disposar de més recursos residencials.