HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catSalut, Plataforma i eleccions...

Salut, Plataforma i eleccions…

Els “padrins” de bateig en el naixement de la Plataforma per un nou hospital de les Terres de l’Ebre van ser els qui en el seu moment, en el marc d’un ple de l’Ajuntament de Tortosa, van votar en contra d’una moció presentada pel Col·legi de Metges de Tarragona i avalada per 11 col·legis i delegacions professionals que reivindicava la necessitat d’un nou hospital al territori. Segurament no era aquesta la seva intenció, però, el fet que presentés la moció un grup de l’oposició fou el pretext i l’excusa per adoptar aquesta posició tot esgrimint raons d’oportunisme, populisme i altres arguments, que, res tenien a veure amb el problema real que exposava la moció.

La raó de ser de moltes plataformes -no som cap excepció- és la voluntat per part dels ciutadans d’empoderar-se i prendre protagonisme davant la inacció dels qui haurien de defensar els interessos dels seus conciutadans. Va passar amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre (“El PP i CiU ens venen el riu i el PSC no diu ni piu”), ha passat amb la Plataforma Trens Dignes, passa amb la Plataforma per un nou hospital de les Terres de l’Ebre i continuarà passant cada cop que la nostra “classe política” vetlli més pels seus interessos o els dels seus partits que no pels interessos de la gent que els ha votat, és a dir, els interessos i necessitats del territori.

Acostumats, uns i altres, a escoltar i seguir el guió que marquen els qui els governen, esdevenen massa sovint “la veu de l’amo” per preservar el lloc que ocupen i, a ser possible, millorar posicions en la cursa de llurs ambicions.

Més enllà de la necessitat d’un nou hospital, reivindicació a la qual no renunciarem, la Plataforma per un Nou Hospital de les Terres de l’Ebre reivindica el dret de definir el territori des del territori, sabedors que ningú coneix millor que nosaltres les nostres mancances i febleses.

Davant un model de país que accentua cada cop més les diferències entre territoris, nosaltres reivindiquem una atenció sanitària justa. Com altres, amb els quals ens sentim plenament identificats, reivindiquen una xarxa ferroviària justa o la necessitat d’infraestructures (desdoblament de l’eix de l’Ebre, tercer carril de l’autopista, estació de mercaderies, protecció del Delta, etc.), demandes que exemplifiquen un model de país territorialment equilibrat i sostenible.

Estem en temps electoral, ara a escala local, més endavant, a escala nacional i estatal, i el nou hospital és una necessitat de primer ordre per garantir una atenció sanitària digna i justa a les nostres terres. Des de la Plataforma per un Nou Hospital de les Terres de l’Ebre no ens neguem ni renunciem a unes reformes, degudament dimensionades, del Verge de la Cinta, actual centre de referència sanitari a les nostres terres, però no caurem en el parany del que representa una desproporcionada inversió, 42 milions d’euros, en la rehabilitació d’un edifici i uns espais que no donen resposta a les mancances actuals ni a les futures necessitats assistencials que tenim la gent de les Terres de l’Ebre; inversions i despeses que, no siguem ingenus, acabaran hipotecant la construcció del nou hospital, ajornant, un cop més, el que se’ns va prometre l’any 2006.

Cal que les administracions, Ajuntament de Tortosa i Departament de Salut a les Terres de l’Ebre siguin més proactius agilitzant els tràmits pertinents. Cal diàleg i compromís en pro de la gent, obviant interessos partidistes. Anem tard i, com que estem en temps de “pròrroga”, no ens sembla oportú “anar marejant la perdiu”. Tortosa ha de liderar un projecte territorial si vol exercir la capitalitat que tot territori necessita. El Departament de Salut ha de ser fidel al que, en un moment determinat, va prometre (el 2006 ERC formava part del tripartit que governava Catalunya i prometia el nou hospital de les Terres de l’Ebre, i l’actual conseller, Manel Balcells, ocupava un lloc rellevant en l’organigrama de la Conselleria). No més dilacions, no més excuses.

Si falta la salut, la resta esdevé irrellevant. Tingueu-ho present a l’hora dipositar el vostre vot.

Sisco Lahosa
Sisco Lahosa
Plataforma per un nou hospital -universitari- de les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 30

Últimes notícies