HomePolíticaSánchez anunciarà mesures "ambicioses" dirigides per a les classes mitjanes i treballadores

Sánchez anunciarà mesures “ambicioses” dirigides per a les classes mitjanes i treballadores

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciarà este dimarts al debat de política general que tindrà lloc al Congrés mesures “molt ambicioses” que aniran principalment dirigides a les classes mitjanes i treballadores, segons fonts del govern espanyol. Algunes d’estes mesures, sostenen estes fonts, tindran caràcter estructural, i altres conjunturals, i –contràriament al que ha passat amb l’increment del pressupost de Defensa- acontentaran Podem i els aliats parlamentaris. La intervenció del president espanyol, segons la Moncloa, “enfortirà el govern de coalició” i permetrà fer balanç i apuntar a la transformació del país.

L’executiu espanyol espera que el debat de política general permeta iniciar la ‘remuntada‘ que necessita després de les últimes derrotes electorals i davant uns sondejos que apunten que el PP ja podria aspirar a governar en solitari. Segons fonts de la Moncloa el discurs de Sánchez donarà “fortalesa” a l’actuació del govern espanyol, tant de cara als ciutadans com a la cohesió interna.

Es tracta, apunten, d’iniciatives que persegueixen ampliar drets, modernitzar el país i protegir els sectors de la societat que estan patint més les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu el govern espanyol, Isabel Rodríguez, també ha apuntat que Sánchez presentarà mesures econòmiques i socials per donar la “resposta adequada” a la crisi en un moment tan dur com la pandèmia i pels efectes de la guerra d’Ucraïna.

El president espanyol, ha dit, vetlla per dotar “d’avanços i drets” la societat i per donar cobertura als treballadors marcant “clarament” la tasca del govern de coalició progressista.

Rodríguez també ha rebatut les crítiques a la Llei de Memòria Democràtica per part de la dreta però també de l’expresident del govern espanyol Felipe González. Per valorar-la, ha dit, primer “cal fer-li una lectura”, perquè el que fa és “condemnar el franquisme” i “homenatjar les víctimes del franquisme, de la guerra i de la dictadura” i que “reconeix l’amnistia, que va ser un èxit dels demòcrates”.

La Moncloa veu en este debat una oportunitat per exposar les iniciatives que ha dut a terme fins ara per plantar cara als efectes de la crisi, i també per iniciar la remuntada partint de les noves propostes que han d’arribar a percebre els ciutadans. L’inici de la ‘remuntada’, però, topa amb les discrepàncies amb Podem per la despesa militar i la batalla cultural amb la dreta amb la Memòria Democràtica com a últim exponent.

El president espanyol ha desplegat en les últimes setmanes un nou discurs on acusa alguns poders “ocults” de treballar per torpedinar l’actuació del seu executiu. Malgrat que ha renunciat a una reforma fiscal immediata i que ha deixat l’impost sobre les elèctriques per al 2023, podria anunciar noves mesures que suposen un retorn del seu mandat a l’essència de les promeses que el van situar a Moncloa a les eleccions posteriors a la moció de censura.

El debat també ha de servir per a calibrar les relacions del president espanyol amb els partits que li han donat suport al Congrés. Sánchez vol reeditar les aliances per aprovar els pressupostos generals de l’Estat per al 2023. El ‘Catalangate‘ i la manca d’execució de les inversions han deteriorat les relacions amb ERC, però la trobada entre Sánchez i Aragonès d’este divendres i una eventual convocatòria de la taula de diàleg abans d’agost poden aplanar este flanc.

El president espanyol obrirà el debat el dimarts a les 12 h del migdia. Podrà fer una intervenció sense límit de temps que previsiblement acabarà al voltant de les dos. Després, a les 16 h començaran a intervenir els grups, de major a menor començant pel PP. Els seus portaveus disposen de 30 minuts en la seua intervenció inicial i 10 de rèplica. Sánchez els respondrà sense límit de temps.

Si dimarts el debat finalitza previsiblement amb ERC, dimecres serà el torn de la resta de formacions. Tancarà el debat el PSOE i el mateix Sánchez. Quan finalitze el debat començarà un termini de 30 minuts en què els grups podran registrar les seues propostes de resolució. Cada grup té dret a presentar un màxim de 15 propostes de resolució, i no pot demanar que es voten per punts separats.

Dijous a les 10 es començaran a debatre les propostes de resolució en torns de 15 minuts. Els grups hi poden presentar esmenes i és possible que alguns grups acorden textos transaccionals amb els socialistes. Quan acabe el debat no es votaran, perquè primer es debatrà la Llei de la Memòria Històrica, la reforma de la Llei del CGPJ perquè puga elegir magistrats del TC, i el decret de mesures anticrisi.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies