HomeMedi AmbientSanta Bàrbara millora la qualitat de l’aire després d’un any crític d’olors...

Santa Bàrbara millora la qualitat de l’aire després d’un any crític d’olors industrials

Santa Bàrbara ha experimentat una notable millora en la qualitat de l’aire en comparació amb els episodis crítics de la primavera del 2024. L’afectació, derivada principalment de les olors i emissions provinents de les plantes de Biometagàs La Galera i Biosansa CatSud, situades al terme municipal de la Galera, va generar una situació insostenible per als veïns, que es van mobilitzar exigint solucions.

Les mesures aplicades durant els últims mesos han donat resultats positius, però els habitants de Santa Bàrbara continuen alerta per a evitar que es repetisquen episodis similars.

Reducció i control d’emissions

Un dels factors clau per a la millora de la situació ha sigut la instal·lació de filtres per part de l’empresa Biometagàs durant l’estiu del 2024, que ha permès reduir de manera significativa les males olors generades per la seua activitat. Esta mesura era una de les més esperades pels veïns, ja que els episodis d’olor intensa havien sigut una font de queixes constants. Al desembre es va fer públic que es va vendre a l’empresa Ence.

Pel que fa a Biosansa CatSud, la situació encara no s’ha resolt completament. Tot i que esta planta seguix generant olors a oliasses i un fum molest en funció de la direcció del vent, la baixa producció d’olives d’enguany ha fet que la seua activitat també es reduís de manera dràstica. Això ha comportat una disminució dels episodis d’emissió d’olors i fums respecte a l’any anterior.

No obstant això, la preocupació persistix entre els veïns. L’Ajuntament de la Galera ha concedit una pròrroga de la llicència d’activitat de Biosansa CatSud fins al 31 de desembre de 2025, amb la condició que es realitzen millores en el sistema de filtratge dels fums. Este requisit ha sigut rebut amb expectació per part dels habitants de Santa Bàrbara, que esperen que estes millores siguen efectives i definitives.

Per tal de garantir un control més rigorós de la qualitat de l’aire, l’Ajuntament de Santa Bàrbara va instal·lar el setembre de 2024 diversos sensors d’olors en punts estratègics del municipi, com l’Ajuntament, l’Escola de Música, el Magatzem Municipal, el museu i el pavelló de la fira.

Estos sensors permeten recollir dades de manera contínua i facilitar la seua consulta a través de la plataforma Àgora. L’eina digital oferix a la ciutadania informació actualitzada sobre els nivells de qualitat de l’aire mitjançant un codi de colors: el verd significa que la qualitat de l’aire és òptima; el groc, que hi ha presència d’olors moderades i el taronja es referix a episodis d’olor intensa.

Este sistema ha permès una major transparència i ha dotat els veïns d’un mecanisme per a fer un seguiment en temps real de la situació ambiental al poble.

Encara en alerta

Malgrat les millores en la qualitat de l’aire, la població de Santa Bàrbara no abaixa la guàrdia. Eva Andreu, veïna del municipi, recorda amb preocupació els episodis viscuts el 2024 i reclama que no es tornen a repetir: “L’afectació a la població de Santa Bàrbara va ser molt greu, ja que hi havia una acumulació de sansa dels últims cinc anys que no s’havia gestionat correctament. Van ser episodis horribles, però és cert que en les darreres setmanes la situació ha millorat. No volem esperar ni tornar a viure episodis com els del 2024, quan la convivència al poble era insostenible. No es podien ni obrir finestres, tant per les olors de la sansa com per les emissions de Biometagàs”.

Andreu recalca la importància de mantindre la pressió sobre les institucions i les empreses perquè Santa Bàrbara no es convertisca en un punt de gestió de residus del territori: “Assumim que vivim en un entorn rural, però això no vol dir que haguem de patir un deteriorament de la nostra qualitat de vida. No volem que esta situació es normalitze ni que la nostra salut i benestar se’n vegen afectats. Durant el 2024 ja vam veure com la direcció del vent i les condicions atmosfèriques feien que el fum afectés el nucli del poble. No podem permetre que això continue”. A més, Andreu afegix una petició clara perquè les administracions i l’empresa treballen conjuntament per a garantir una solució definitiva: “Com a veïns de Santa Bàrbara, ens agradaria que durant el període de pròrroga de la llicència a Biosansa, els dos ajuntaments, tant el de la Galera com el de Santa Bàrbara, se coordinessen amb l’empresa per a supervisar l’efectivitat de les mesures correctores”.

Possible ampliació

Enrique Lange, president de l’Associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara (AMEVESABA), advertix del risc que la situació empitjore si la planta de biogàs s’amplia en el futur, a les mans d’una empresa potent en el sector com la madrilenya Ence: “El que ens preocupa és que esta planta possiblement s’ampliarà i que les olors arriben encara més a la població”. Ence s’ha compromès a usar a la Galera la tecnologia que ja utilitza en les seues plantes de cel·lulosa per a eliminar les emissions oloroses. “Sobre la planta de sansa, fa tres anys que ens arriben estes pudors i, en tot este temps, l’Administració no ha posat cap solució”, afegix Lange, qui denuncia que la situació ha quedat en punt mort i la població desconeix quins són els efectes de la contaminació sobre la seua salut: “El que ens preocupa és que l’any que ve tornarem a estar en esta situació, i el més greu és que la població no sap el que està respirant”.

Si es detecten nous episodis de males olors o emissions, l’Ajuntament ha avisat que exigirà més mesures correctores a les indústries responsables.

Xavi Llambrich
Xavi Llambrich
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies