HomeEntrevistes“Serà interessant fer un monitoratge de la població i veure els nivells...

“Serà interessant fer un monitoratge de la població i veure els nivells d’immunitat”

El grup de recerca Interfibio de la Universitat Rovira i Virgili tindrà enllestit i validat al mes de juliol un nou test de diagnòstic ràpid del SARS-CoV-2 o nou coronavirus. El nou test permetrà amb només una punxada i en un temps d’espera aproximat de 15 minuts obtindre la màxima informació sobre la Covid-19.
 

Pregunta:  El que esteu desenvolupant és un test de diagnòstic ràpid que amb una sola punxada ens pot dir si la persona ha passat o no la malaltia i si ha generat anticossos. Com s’aconseguix tota esta informació amb una sola punxada?

Resposta: Intentem detectar anticossos. Quan el cos patix una infecció reacciona generant anticossos per a traure la infecció del cos. Tenim dos tipus d’anticossos depenent de l’etapa de la infecció: l’IgM, al principi, quan la infecció és activa i tenim la malaltia i quan ja ens hem recuperat generem els anticossos IgG, els que ens donen immunitat. Així quan torna la infecció, el teu cos ho recorda  i genera anticossos ràpidament. Els anticossos circulen per la nostra sang i posant una gota de sang a sobre d’una tireta, com la que utilitzen els diabètics, podem saber si la persona té anticossos IgG o IgM o una mescla dels dos. Com? A través de l’ús d’una proteïna que hem expressat nosaltres i que pot captar més anticossos i té molta més sensibilitat i especificitat que altres dispositius. Això es traduïx en zero falsos negatius i en zero falsos positius. Així podem detectar les persones que tenen la malaltia, les que l’han tingut o les que mai l’han tingut.

P: Per tant, el millor d’este test és la seua fiabilitat

R: Sí, sí, és molt fiable. És clar que encara hem de fer molta més validació. Però en principi la proteïna que estem utilitzant, que l’hem provat amb mostres reals, capta molt bé els positius i no tenim negatius falsos. Això és molt important. Amb tot, estem encara definint el prototip definitiu i després caldrà provar-lo en moltes mostres per provar si realment el test té la sensibilitat i l’especificitat que donarà fiabilitat al dispositiu.

 

P: Fins ara s’han fet proves de validació amb mostres de pacients de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i ara tenen previst iniciar la validació a gran escala. Com?

R: Sí, hem estat treballant en 35 mostres de pacients del Joan XXIII. Però este és un projecte finançat per l’Institut de Salut Carlos III, que té recollides més de 96.000 mostres de sang –de l’estudi de seroprevalença de la Covid-19- que podem utilitzar per a validar el test. No en necessitem tantes, però sí que necessitem moltes mostres d’hospitals diferents per a realment validar i poder dir que estadísticament el test és molt fiable. Està previst que el tinguem validat a finals de juliol.

P: Un cop validat a partir d’este moment el prototip estarà a punt per a començar el seu procés de fabricació a escala industrial. Teniu ja alguna farmacèutica interessada amb el test?

R: Des del principi de la investigació que estem en contacte amb una empresa per tal que puguen produir la tireta. El que volem és que ho puguen traslladar ràpidament a la seua línia de producció. L’important és fabricar-lo ràpidament i l’empresa amb la qual estem parlant per a fer la transferència tecnològica té capacitat per a produir milions de testos molt ràpidament. També el Ministeri de Sanitat té un llistat d’empreses interessades a produir-lo.

P: De moment està previst que el test tinga un ús sanitari, però si és tan fàcil el seu funcionament, ja que ho han comparat amb un test d’embaràs, es podria vendre a les farmàcies?

R: Absolutament. És tan fàcil d’utilitzar… Literalment consistix en fer-te una punxada de sang al dit i col·locar la gota de sang a la tira reactiva. Després de 15 minuts si apareix una ratlla vermella voldrà dir que hi ha un IgG positiu, és a dir: que ja 
s’ha passat la infecció. Si es visualitza una ratlla de color blau vol dir que la infecció és activa (IgM positiu). És molt fàcil d’entendre.  

P: El test, com s’ha dit, és molt fiable i s’obté el resultat en molt poc temps. Quina diferència hi ha amb les proves PCR?

R: El test no pot substituir la prova PCR perquè si tu tens anticossos IgM al teu cos vol dir que tens una infecció activa, però no que sigues infecciós. Un cop es detecta l’IgM s’ha de fer un altre test. Servirà molt per a fer un monitoratge de la població i els que presenten anticossos IgM fer-los-hi una prova PCR. Així es pot evitar fer-ne a tothom, les proves PCR són molt més lentes i cares.

P: servirà per tant per a fer un cribratge massiu a la població.

R: Sí. Seria molt interessant poder fer testos massius. L’estudi de seroprevalença de l’Institut de Salut Carlos III només va permetre fer proves a 96.000 persones i este test permetrà fer-ne a molts més. Però també és interessant el fet que permet fer un monitoratge de la gent que ja està recuperada. Seria interessant poder mesurar cada mes els nivells d’anticossos per a veure si encara tenen immunitat. També comparar entre els pacients amb símptomes i els asimptomàtics i veure qui té més durada d’anticossos, qui té més immunitat per a entendre’ns. 

P: L’objectiu és que estiga validat al juliol. 

R: Això és el que esperem i hi estem treballant. Volem que estiga validat en diversos hospitals dins i fora de Catalunya per a poder dir amb confiança que ara sí que es pot traslladar a un procés de fabricació a escala industrial.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies