HomeEconomiaSERCOSA, disposada a desistir de la inversió de 125 milions d'euros a...

SERCOSA, disposada a desistir de la inversió de 125 milions d’euros a l’Ebre

L’empresa SERCOSA, del grup empresarial català From Inversions Energèticas, que fa una setmana va presentar a Tortosa un avantprojecte amb una inversió de 125 milions d’euros per la construcció de tres centrals hidroelèctriques, prèvia construcció dels indispensables assuts, a Garcia i a dos municipis del Baix Ebre, Benifallet i Tortosa-Campredó i la generació 800 llocs de treball, ha anunciat que està disposada a desistir de la proposta. Les declaracions de Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, ha estat el detonant  d’un comunicat oficial on SERCOSA lamenta que l’activista s’hagi posicionat contrari al projecte quan existia el compromís de no fer-ho fins no haver estar presentats els estudis d’impacte ambiental, i es crees una comissió tècnica mixta per poder-los analitzar. SERCOSA afirma  que la PDE “ha condicionat i condiciona encara el posicionament del conjunt del territori i de la majoria de les seves institucions” . El comunicat sencer diu el següent:

“Davant les manifestacions realitzades el passat dijous 2 de desembre pel portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), el senyor Manolo Tomàs, a través de l’espai Telenotícies Comarques (TV3), posicionant-se amb un rotund “no” davant del projecte que havíem presentat dues hores abans davant l’opinió pública ebrenca (la inversió al riu Ebre per construir tres centrals hidroelèctriques amb els indispensables assuts), SERCOSA es veu amb l’obligació de fer públic aquest pronunciament:

 • L’empresa SERCOSA, per coherència i convicció, es ratifica en el seu compromís públic de renunciar a desenvolupar la inversió, si l’opinió del territori no és favorable al projecte de forma majoritària. Si aquesta circumstància es produeix, de forma immediata i voluntària comunicarà que desisteix de dur a terme l’avantprojecte, renunciant finalment al dret que l’assisteix per poder-lo executar des de l’any 1997.

 • SERCOSA, davant la sorpresa que li han causat les manifestacions ressenyades, ha decidit iniciar des d’avui mateix una ronda de reunions i contactes amb els representants del territori per conèixer l’opinió i posicionament de les seves institucions i entitats, i determinar així si els projectes d’inversió que proposa compten, o no compten, amb un suport majoritari. Parlarem amb tothom que vulgui parlar amb nosaltres abans de prendre la decisió, que en qualsevol supòsit serà definitiva.

 • Com que el senyor Manolo Tomàs s’ha pronunciat en qualitat de “representant d’organització conservacionista o ecologista” (vegeu apunts 1 i 2), instem la Plataforma en Defensa de l’Ebre, amb tot el respecte cap a aquesta organització, a que aclare quin és el seu posicionament real. I si s’escau, davant de la transcendència que pot tenir la inversió que està en joc, preguem que ho face per mitjà d’una votació assembleària, com correspondria a una decisió d’aquestes característiques i importància.

 • SERCOSA també vol deixar constància en aquest escrit que, en data 8 de novembre de 2021, es va reunir a la seu de la PDE amb diferents membres de l’organització, un d’ells Manolo Tomàs, per arribar a les conclusions següents:

  • a) que la PDE no manifestaria posicionament davant dels projectes de SERCOSA fins a estar fets i presentats els estudis d’impacte ambiental.

  • b) que conjuntament es crearia una comissió tècnica mixta per estudiar-los i analitzar-los, i en el seu cas introduir totes les millores necessàries.

 • L’empresa segueix defensant -i defensaria també en el marc d’una assemblea-, que els projectes són sostenibles i mediambientals. Perquè generen energia renovable, i protegeixen, conserven i milloren els actius naturals del riu Ebre. I perquè els assuts no són ni actuem com els  embassaments, com categòricament reafirmem: els assuts no comporten cap mena d’obstacle problemàtic ni per als sediments ni per als cabals del riu, com es demostra de forma molt evident i tossuda als fluxes de l’assut i central hidroelèctrica de Xerta, o als ja existents també a Ascó i Flix.

 • L’empresa coneix el paper i la representativitat que ha tingut la PDE històricament, i és conscient de què difícilment podria tirar endavant el projecte amb la seva posició manifestament contrària, al tractar-se d’una organització que ha condicionat i condiciona encara el posicionament del conjunt del territori i de la majoria de les seves institucions.

En conseqüència, davant d’una inversió de 125 milions d’euros que generaria 850 llocs de treball en el període 2022-2025, demana una anàlisi rigorosa i sense prejudicis per posicionar-se de forma responsable vers el tema que ens ocupa. Es tracta d’un projecte viable i d’interès general (com l’assut i la central hidroelèctrica de Xerta) i un revulsiu econòmic de primer ordre per a les Terres de l’Ebre, al qual vol contribuir la nostra empresa, catalana i compromesa, cert que amb la voluntat de fer negoci, però sense marge a l’especulació; i si en canvi des de la transparència més absoluta.

 • Finalment, com que aquest comunicat obre la possibilitat a desistir del projecte, SERCOSA demana disculpes, per avançat, tant a les persones, entitats i institucions que ja li han donat el seu suport, com a les que encara ho poden continuar fent subscrivint el manifest disponible al web www.sercosa.cat. Amb tot, confiem encara que“La Via Blava de l’Ebre. Un nou projecte sostenible per reactivar l’economia de l’Ebre”, es pugui dur a terme, si majoritàriament el territori hi està d’acord. Un compromís públic que per coherència i convicció no desassitirem”

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

10 + = 19

Últimes notícies