HomeSocietatSergi Saladié afirma que el 80% dels municipis amb eòliques han perdut...

Sergi Saladié afirma que el 80% dels municipis amb eòliques han perdut població

Grups ecologistes van organitzar l’11 de novembre al Perelló, un dels epicentres territorials del debat sobre la implantació d’energies renovables, una jornada per a abordar les possibilitats de fer una transició energètica més justa i sostenible.

“El model que s’està plantejant al país seguix sent bàsicament el dels grans projectes i de l’energia distribuïda [petites centrals per a l’autoconsum distribuïdes pel territori], al projecte actual de la Generalitat [reformulat recentment a través de la modificació del Decret de renovables del 2019] només hi ha el nom”, es queixava, en declaracions a Canal Terres de l’Ebre coincidint amb la jornada de debat, el biòleg i president del Gepec Xavier Jiménez.

Les entitats ecologistes reclamen que la producció d’energia es concentre a prop dels llocs de consum i amb un impacte mínim sobre el paisatge i el territori.

Així ho va expressar el professor de Geografia de la URV i activista Sergi Saladié: “Un model descentralitzat alternatiu en què les comunitats energètiques locals siguen les protagonistes d’esta transició, un model que ja s’està fent en altres països d’Europa i que és més just i més equilibrat per als territoris”.

Els conservacionistes volen capgirar la dinàmica que manté les centrals de renovables en mans de poques empreses que no dixen cap benefici per a la societat. Saladié va assenyalar que el 80% de municipis amb centrals eòliques, que majoritàriament són de menys de 1000 habitants, han perdut població en els darrers anys, i va recordar que el fet de dixar-les en mans d’un oligopoli d’empreses fa que estiguem pagant el preu més alt de la història per la factura de la llum.

A banda, també hi ha els impactes sobre la pagesia. En la mateixa jornada, Miquel Pinyol, representant d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, alertava del risc que els propietaris de terrenys accedisquen a vendre les seues finques als promotors energètics, i pagesos i ramaders arrendataris es queden sense terra.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 78

Últimes notícies

-->