HomeSocietatSet de cada deu ebrencs veuen positiu un aprofitament econòmic del riu...

Set de cada deu ebrencs veuen positiu un aprofitament econòmic del riu amb accions sostenibles

Un estudi d’opinió realitzat al mes de març per l’empresa INFORTÉCNICA, aplicat sobre una ampla mostra de la població de les Terres de l’Ebre, conclou que set de cada deu ebrencs veuria positiu que al riu Ebre es duguen accions destinades a promoure el seu aprofitament econòmic de forma genèrica. I quan se’ls pregunta, diuen estar d’acord en voler “un model europeu de navegació fluvial”, i en “generar energies renovables”.

El mateix sondeig també constata quina és la percepció que tenen els ebrencs sobre l’actual estat del riu. Per al 77,9% està “pitjor” ara que en els darrers vint-i-cinc anys. Així ho manifesten 548 majors d’edat enquestats telefònicament, d’entre les 8.000 trucades fetes, els quals creuen en un 78,8% que “el riu es conservaria millor si es generés un aprofitament dels recursos econòmics”, sempre garantint que les actuacions respectessen la seua “la sostenibilitat”.

Es tracta del primer estudi d’opinió d’estes característiques que es fa al territori per conèixer l’opinió de la majoria dels ciutadans sobre un tema que els últims mesos ha estat enmig del debat, especialment en l’àmbit dels mitjans de comunicació. Un debat encetat el desembre de 2021 quan l’empresa SERCOSA va presentar el dossier “La Via Blava de l’Ebre. El nou projecte sostenible per reactivar l’economia del territori”.

El sondeig d’INFORTÉCNICA, empresa especialitzada en estudis d’opinió d’àmbit local, té un marge d’error baix, del 4,27%, i una fiabilitat superior al 95%.

Cal recordar que des d’un primer moment l’empresa SERCOSA -que fa vint-i-cinc anys que s’espera per tirar endavant la construcció de tres minicentrals hidroelèctriques, de menor impacte a la que ja existeix a Xerta-, està pendent d’invertir 125ME en els projectes, si es fa palès que l’opinió majoritària dels ebrencs és favorable a dur a terme les obres al riu, com podria ser el cas si s’extrapolessen els resultats d’aquest sondeig.

El portaveu de SERCOSA, Joaquim Vallés, ha dit en relació amb els resultats de l’estudi que “són un molt bon indicador per continuar treballant per fer realitat el projecte”, ja que en totes les preguntes plantejades, els ebrencs “sempre responen positivament per sobre d’un 70%”. Així no obstant també ha volgut deixar clar que “no és un estudi on es plantege un sí o un no al que vol fer SERCOSA“, perquè, com la pregunta final recull, només un quinze per cent dels enquestats coneix els projectes.

Esta circumstància, explica Vallés, ja era d’esperar, “com passaria si fes una enquesta amb el nom d’altres empreses”. La importància de l’estudi radica en el fet que “es demostra què pensa la gent del territori sobre l’estat del riu, i sobre l’opció d’utilitzar-lo per generar recursos econòmics”. I no menys important, concloïa en la seua intervenció: “per saber si la població veu bé poder generar energia renovable i poder crear un marc de navegació europeu al nostre riu. I les respostes han estat molt clares i evidents”.

A pregunta dels periodistes que han assistit a la roda de premsa el delegat també ha explicat que “hi ha 6 o 7 empreses” que s’han dirigit a SERCOSA, interessant-se pel projecte de navegació europea. “Segur que hi hauria moltes més inversions perquè hem vist els projectes i són molt interessants”, apuntava Vallés.

També ha explicat que “en dos o tres mesos” es presentaran els estudis d’impacte ambiental que s’estan revisant, i ha explicat que l’enquesta s’enviarà “a tots els ajuntaments ebrencs, a la Delegació del Govern, i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre”, perquè l’argument d’un suposat rebuig majoritari al projecte de SERCOSA siga utilitzat per deixar-lo indefinidament sobre la taula.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

60 + = 63

Últimes notícies