HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catSi us plau, Sr. Moreno Bonilla...

Si us plau, Sr. Moreno Bonilla…

Fa molts anys, la meua família de Mas de Barberans va emigrar a un poble de Granada. El motiu va ser la gelada de l’any 1956, que va matar les oliveres, cosa que va fer que la família es quedés sense font d’ingressos.

L’onada de fred del mes de febrer va ser severa. L’observatori meteorològic de Roquetes va registrar temperatures de -13,5 °C, i durant 24 dies seguits, les mínimes van ser negatives: “l’Any de la gelada”.

Aquest fet em va ensenyar el significat de les paraules emigrar i Andalusia. A Santa Bàrbara hi havien arribat diverses famílies d’andalusos, totes elles, amb molts de fills.
La meua relació amb Andalusia sempre ha sigut d’especial estima. Hi tinc bons amics.

L’al-Àndalus ocupava quasi tota la Península Ibèrica, i va passar per diferents etapes: emirat, califat independent, els primers regnes de taifes…fins que va quedar reduït al regne Nassarí de Granada, el qual va ser conquerit pels Reis Catòlics, al 1492.

Aquests set-cents anys d’història musulmana van estar plens d’èxits en tots els àmbits.
La societat andalusí era molt heterogènia, des del punt de vista ètnic i religiós, i hi convivien musulmans, jueus i cristians.
L’al-Àndalus va arribar a tenir un alt nivell cultural i ser la transmissora dels coneixements d’altres cultures. L’àrab era la llengua culta. Tot això va canviar amb la Reconquesta, i la societat islàmica va patir un retrocés.

La propietat de la terra va quedar en mans dels senyors feudals i de l’Església.
El cardenal Cisneros es va encarregar de la conversió dels moriscos amb mètodes coercitius. Es va cremar tota la biblioteca de Granada.

Felip III va expulsar tots els moriscos del territori espanyol, i les conseqüències demogràfiques i econòmiques van ser devastadores. Andalusia va quedar sotmesa a una estructura feudal, on el poble patia unes condicions laborals d’esclavatge.

La desamortització de Mendizabal va consolidar el poder econòmic de la noblesa andalusa, que es va quedar amb les propietats de l’Església. Això va comportar la misèria més extrema dels agricultors modestos, i va generar un clima de ressentiment en les classes populars.

Les eleccions municipals de 1931 i la proclamació de la Segona República Espanyola va ser un període d’inestabilitat política que no va resoldre els grans problemes d’Andalusia, la qual cosa va provocar explosions d’agressivitat contra els grans propietaris i contra l’Església.

Els successos de “Casas Viejas” són un exemple del descontent andalús amb el Govern de la República.
L’esclat de la Guerra Civil a Andalusia va comportar una repressió molt dura i els afusellaments van ser nombrosos.

Durant la postguerra, Andalusia va patir anys de gana i de falta total de llibertats, que també va retratar Delibes a Los santos inocentes.

A partir dels anys cinquanta es produeix una millora social i econòmica fruit del desenvolupament del turisme i la sortida d’emigrants andalusos a d’altres àrees de l’Espanya, especialment, a Catalunya.

La restauració de la democràcia va mantenir els privilegis dels grans latifundis i va compensar les mancances de la població, amb una gran aportació de recursos econòmics de la resta de l’Estat.

Les últimes declaracions del president d’Andalusia vanagloriant-se de la seva bona política impositiva només poden ser degudes al desconeixement de la història, o són una burla als andalusos que van emigrar i a la resta d’espanyols, aprofitant-se de l’opacitat del nostre sistema d’impostos.

No podem ignorar el “Plan de Empleo Rural” (PER), i l’economia submergida que l’acompanya. Ens cal usar els impostos com a instrument per a la millora de l’equitat a la nostra societat i rendir-ne comptes. Mentre això no passi, el senyor Moreno Bonilla hauria de ser prudent en les seves manifestacions.

Roger Pla
Roger Pla
metge i cirurgià
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

43 + = 44

Últimes notícies