HomeSense categoriaS'inicia el pla per erradicar el jacint d'aigua detectat al Delta de...

S’inicia el pla per erradicar el jacint d’aigua detectat al Delta de l’Ebre

La Generalitat ha posat en marxa diverses accions per erradicar el jacint d’aigua (Eichhornia crassipes), detectat fins ara a diversos punts al llarg d’uns 20 km del riu Ebre, seguint el Pla d’Erradicació de l’Espècie elaborat pel  Departament de Territori i Sostenibilitat.

Es tracta d’una planta invasora molt agressiva, detectada a principis de setembre riu avall del pont d’Amposta, gràcies a la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Un cop detectada, Agents Rurals i personal tècnic de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE)  prospecten actualment la zona per determinar la seva extensió, seguint les directrius del pla per erradicar-lo. Així, en cas de trobar poblacions puntuals i poc esteses, són retirades al moment, a mesura que es localitzen.  Pel que fa a les catifes més grans, es marcarà la seva ubicació i no s’extrauran al moment per evitar la disseminació. En aquest cas, l’equip de coordinació estudiarà i planificarà cada situació en particular per assegurar una extracció eficaç i segura. Es preveu finalitzar l’extracció aquesta tardor.

La Generalitat treballa per desplegar aquestes accions incloses al Pla d’Erradicació,  amb la participació del personal tècnic del Parc Natural delta de l’Ebre, Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Agents Rurals, Forestal Catalana, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), la CHE i el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

Detectada el 1998 a l’Ebre 

Aquesta no és la primera vegada que es detecta la planta a Catalunya. El 1998, es va localitzar per primer cop al delta de l’Ebre, on ha  ha anat apareixent esporàdicament. També s’ha trobat puntualment  a  Girona, i al delta del riu Llobregat, i sempre s’ha controlat. Es creu que  la manca de cabal al riu Ebre d’enguany ha influït en la proliferació d’aquesta planta.   

És una espècie inclosa dins de la llista de les 100 espècies al·lòctones més invasores de la UICN (International Union for Conservation of Nature), i figura tant a la legislació de l’Estat espanyol (RD 630/2013) com a la legislació europea (Reglament 1143/2014) d’espècies exòtiques invasores.

El jacint d’aigua és una espècie originària d’Amèrica del Sud, de la conca del riu Amazones. Habita medis aquàtics amb temperatures càlides (15-30ºC), i provoca canvis en el medi, pel seu creixement i per la descomposició de la seva biomassa. Això afecta greument les espècies que hi habiten. A més, el seu caràcter invasor i colonitzador de nous espais provoca problemes a l’activitat humana, com dificultats en la navegació, obturacions de canalitzacions i canals, dificultats en les activitats turístiques aquàtiques, proliferació de mosquits, reducció de captures de pesca, entre altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies