HomeMedi AmbientSuspès l’anellament de flamencs per una mala campanya de cria i els...

Suspès l’anellament de flamencs per una mala campanya de cria i els riscos per la grip aviària

Enguany no hi haurà el tradicional anellament de polls de flamencs al Parc Natural del Delta. L’activitat, que congrega centenars de tècnics i de voluntaris, s’ha suspès per dos motius, segons ha explicat el director del parc, Francesc Vidal, a l’espai El Recapte de Delta.cat. El primer és que “la cria d’enguany no ha estat tan bona com esperàvem” i el segon és un criteri de prevenció davant del brot de grip aviària confirmat a la Punta del Fangar. “Paga la pena evitar els riscos de tenir contacte amb aus infectades”, afirmava.

L’anellament es va iniciar el 2004 i es va aturar durant la covid. Enguany, però, s’ha detectat un canvi d’hàbits en els flamencs. Són una espècie que sincronitza la seva posta d’ous en grans colònies, que permeten protegir les cries tant de les situacions climàtiques com dels depredadors. “Ara bé -explicava Vidal-, per alguna raó que desconeixem una gran quantitat de flamencs van decidir criar a València el desembre de l’any passat”. “No sabem si és conseqüència de l’afectació del canvi climàtic. En tot cas, al Parc ens hem trobat que han anat criant de manera esgraonada i no en grans grups”, afegia. La sequera, puntualitzava, no ha tingut res a veure perquè l’escenari de la cria “és la punta de la Banya, on es troben les salines i no falta aigua”.

Pel que fa a la grip aviària, Vidal assenyalava que des del Parc s’estan duent a terme tasques de vigilància de les espècies i informació a la població “perquè no toquen les aus salvatges”. Si bé és difícil que es puga produir un traspàs del virus a éssers humans, sí que existeix la necessitat d’activar el criteri de prudència, especialment en zones turístiques i de platges com les del Delta. Vidal fa una crida a la població perquè truque al 112 en cas de trobar-se amb aus en mal estat: “Ells derivaran la trucada als agents rurals i al centre d’arribada del parc es prendran les mostres i s’activaran els protocols”. Vidal dixa oberta la possibilitat de limitar els accessos a les platges, però “esta és una decisió que han de prendre les autoritats sanitàries”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies