HomeSuccessosSuspès per tercer cop el judici contra la propietària d’una protectora d’animals...

Suspès per tercer cop el judici contra la propietària d’una protectora d’animals del Baix Ebre

Esta setmana havia de celebrar-se la vista oral contra la responsable d’una protectora d’animals del Baix Ebre, a qui se l’acusa de matar centenars d’animals que tenia a càrrec seu durant prop d’una dècada.

La propietària està acusada per un presumpte delicte de maltractament animal, per falsificació de documents i també per intrusisme professional. Tanmateix, per tercera vegada, s’ha suspès el judici.

El març de 2020, diversos mitjans es feien ressò de la detenció de la propietària d’una protectora “per matar uns 500 animals a Tarragona”. Aleshores, la Guàrdia Civil determinava que durant més d’una dècada, la dona va sacrificar prop de mig miler d’animals de la protectora, al mateix temps que va exercir funcions de veterinària sense tenir cap titulació, així com falsificar documentació.

Els agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, en assabentar-se que en dos establiments d’una protectora d’animals del Baix Ebre es realitzaven pràctiques il·legals, van iniciar una investigació. El cas estudia la pràctica exercida per l’acusada entre 2011 i 2019.

En una inspecció a les instal·lacions de la protectora per a comprovar l’estat dels animals, la Guàrdia Civil va detectar algunes irregularitats, com l’administració de vacunes, l’expedició de receptes i tractaments veterinaris duts a terme per persones no titulades.

Segons el cos policial, la dona recollia especialment gossos i gats de la via pública, pels quals rebia aportacions econòmiques de les administracions públiques i entitats. A més, des de l’inici de l’activitat de la protectora, diverses fundacions i associacions s’hi van vincular a través de convenis de col·laboració per a portar a cap adopcions i finançar el manteniment dels animals als centres d’acollida, arribant a pagar per adopció entre 300 i 350 €.

Tal com van explicar els agents en un comunicat, “per tal d’obtenir un benefici més gran, els responsables de la protectora van prescindir dels serveis veterinaris per a la diagnosi de malalties, realització de proves i administració de vacunes”.

D’altra banda, una de les activitats que més alarma social va causar va ser el fet que quan un animal estava malalt o es considerava que seria més difícil d’adoptar -tot i no tenir cap problema mèdic-, el sacrificaven, malgrat no tenir cap tipus de titulació veterinària. Així, el cos policial va poder verificar que la protectora tenia una “elevada taxa de mortalitat”, que va assolir el seu punt àlgid entre 2013 i 2015, amb una mitjana de 95 morts anuals.

Altrament, al domicili de la detinguda i a la protectora, va localitzar-se material quirúrgic, microxips, cartilles sanitàries en blanc, medicaments, vacunes i una taula quirúrgica per a operacions. També va comprovar-se que un veterinari titulat era qui facilitava els microxips i les cartilles sanitàries en blanc, sense que, posteriorment, es verifiqués quin ús se’n feia. Així mateix, mitjançant la falsificació de receptes veterinàries, l’acusada, presumptament, adquiria medicaments a diferents empreses distribuïdores de les províncies de Barcelona i Zamora.

La detinguda va prestar declaració a la Guàrdia Civil i després va posar-se a disposició dels jutjats de Tortosa. Durant la fase d’instrucció van interrogar-se diversos testimonis que van testificar sobre les males praxis que s’exercien a la protectora i també veterinaris que constaven en la documentació. Ara, després de tres cancel·lacions del judici, falta celebrar-se la via oral perquè es dicte sentència sobre el cas, en què, presumptament se l’acusa dels delictes de maltractament animal, falsificació documental i intrusisme professional. Fonts de l’equip d’acusació determinen que tot apunta que “la defensa està intentant guanyar temps”.

Altrament, estes mateixes fonts determinen que el passat mes d’octubre, després de detectar que des de les entitats que disposava l’acusada amb anterioritat es continuava demanant subvencions, va fer-se arribar un escrit a títol personal d’un lletrat a la Direcció General de Defensa dels Animals explicant que hi havia un procediment en curs contra l’acusada, “cosa que ja hauria de ser suficient per a no donar-li una subvenció”, però també “perquè s’asseguressen que l’activitat que desenvolupava era la d’una protectora i no d’una empresa”.

I és que, segons expliquen estes fonts, “tot i que a la pràctica no sabem si la protectora funciona, s’estan demanant donacions constantment”. De fet, l’última crida data el passat 1 de juliol. L’acusació també va demanar que es decomissessen tots els animals a càrrec seu, però va denegar-se la petició.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies